Zasady zdrowego żywienia

Produkty zbożowe w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

Produkty zbożowe w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz mgr inż. Anna Taraszewska dr inż. Katarzyna Wolnicka
W przeszłości produkty zbożowe stanowiły podstawę piramidy żywieniowej. Obecnie ustąpiły miejsca warzywom i owocom, co nie znaczy, że nasze dzieci powinny jeść ich mniej. Przeciwnie, produkty te są dobrym źródłem energii i ...
Warzywa i owoce w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

Warzywa i owoce w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz mgr inż. Anna Taraszewska dr inż. Katarzyna Wolnicka
Warzywa i owoce powinny być stałym składnikiem codziennej diety dziecka. Produkty te stanowią główne źródło witamin, składników mineralnych, błonnika oraz naturalnych przeciwutleniaczy. Najkorzystniej spożywać je na surowo ...
Mleko tłuste czy chude, co podawać dzieciom do picia?

Mleko tłuste czy chude, co podawać dzieciom do picia?

mgr inż. Zofia Chwojnowska
Przedszkolaki i dzieci w wieku szkolnym potrzebują dużych dawek wapnia niezbędnego do budowy kości. Dzieci powinny zatem wypijać przynajmniej dwie szklanki mleka dziennie, jak również jogurty, kefir czy maślankę i  jeść ...
Skutki nieprawidłowego stanu odżywienia u dzieci i młodzieży

Skutki nieprawidłowego stanu odżywienia u dzieci i młodzieży

dr inż. Katarzyna Wolnicka
Jednym z czynników determinujących zdrowie jest prawidłowe odżywianie. Na negatywne skutki zarówno niedożywienia, jak i nadwagi oraz otyłości, szczególnie narażone są dzieci i młodzież.
Podstawowe zasady zdrowego żywienia

Podstawowe zasady zdrowego żywienia

mgr inż. Anna Taraszewska
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na rozwój człowieka i utrzymanie przez niego dobrego stanu zdrowia. Ma ono ogromne znaczenie zwłaszcza w przypadku dzieci i młodzieży.