Zasady zdrowego żywienia

Mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

Mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz mgr inż. Anna Taraszewska dr inż. Katarzyna Wolnicka
Produkty z tej grupy są źródłem pełnowartościowego białka – bardzo ważnego składnika dla rosnącego młodego organizmu. Białko mięsa, ryb i jaj charakteryzuje się szczególne dużą wartością odżywczą. Białko stanowi ...
Regularne spożywanie posiłków – ważny element żywienia dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki.

Regularne spożywanie posiłków – ważny element żywienia dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki.

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz mgr inż. Anna Taraszewska dr inż. Katarzyna Wolnicka
Dzieci i młodzież powinny jeść posiłki o stałych porach dnia. Zapewnia to lepszy metabolizm i optymalne wykorzystanie składników odżywczych. Regularne żywienie sprzyja prawidłowej sprawności umysłowej ...
Sól w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

Sól w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz mgr inż. Anna Taraszewska dr inż. Katarzyna Wolnicka
Spożycie sodu (sól jest jednym z największych źródeł tego składnika w diecie) w Polsce przekracza zalecane normy. Konsekwencją nadmiernego spożycia sodu może być nadciśnienie tętnicze, a także zwiększone ryzyko wystąpienia ...
Tłuszcze roślinne i zwierzęce w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

Tłuszcze roślinne i zwierzęce w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

Tłuszcz jest składnikiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu i rozwoju młodego organizmu. Jednak nie wszystkie tłuszcze tak samo wpływają na zdrowie. W związku z tym należy zwracać szczególną uwagę na rodzaj spożywanych ...
Mleko i jego przetwory w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

Mleko i jego przetwory w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz mgr inż. Anna Taraszewska dr inż. Katarzyna Wolnicka
Mleko i jego przetwory stanowią bardzo ważną grupę produktów w codziennym żywieniu dzieci i młodzieży. Zawierają one duże ilości dobrze przyswajalnego wapnia - składnika budulcowego kości i zębów. Zawierają również ...
Produkty zbożowe w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

Produkty zbożowe w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz mgr inż. Anna Taraszewska dr inż. Katarzyna Wolnicka
W przeszłości produkty zbożowe stanowiły podstawę piramidy żywieniowej. Obecnie ustąpiły miejsca warzywom i owocom, co nie znaczy, że nasze dzieci powinny jeść ich mniej. Przeciwnie, produkty te są dobrym źródłem energii i ...
Codzienna aktywność fizyczna w szkole i poza szkołą

Codzienna aktywność fizyczna w szkole i poza szkołą

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz mgr inż. Anna Taraszewska dr inż. Katarzyna Wolnicka
Ruch jest niezbędnym elementem zdrowego stylu życia, potrzebnym każdemu, niezależnie od wieku. Optymalna aktywność fizyczna w młodym wieku zapewnia prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy, prawidłową postawę ciała oraz dobry ...
Warzywa i owoce w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

Warzywa i owoce w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz mgr inż. Anna Taraszewska dr inż. Katarzyna Wolnicka
Warzywa i owoce powinny być stałym składnikiem codziennej diety dziecka. Produkty te stanowią główne źródło witamin, składników mineralnych, błonnika oraz naturalnych przeciwutleniaczy. Najkorzystniej spożywać je na surowo ...
Mleko tłuste czy chude, co podawać dzieciom do picia?

Mleko tłuste czy chude, co podawać dzieciom do picia?

mgr inż. Zofia Chwojnowska
Przedszkolaki i dzieci w wieku szkolnym potrzebują dużych dawek wapnia niezbędnego do budowy kości. Dzieci powinny zatem wypijać przynajmniej dwie szklanki mleka dziennie, jak również jogurty, kefir czy maślankę i  jeść ...
Skutki nieprawidłowego stanu odżywienia u dzieci i młodzieży

Skutki nieprawidłowego stanu odżywienia u dzieci i młodzieży

dr inż. Katarzyna Wolnicka
Jednym z czynników determinujących zdrowie jest prawidłowe odżywianie. Na negatywne skutki zarówno niedożywienia, jak i nadwagi oraz otyłości, szczególnie narażone są dzieci i młodzież.