Tag: zdrowie Powrót

Dieta łatwostrawna - zalecenia i jadłospis
Dieta łatwostrawna, zwana również lekkostrawną, jest modyfikacją żywienia osób zdrowych, polegającą na doborze odpowiednich produktów spożywczych i technik kulinarnych. Stosujemy ją w chorobach przewodu pokarmowego (m.in. ...

GMO - z czym to się je?
Postęp gospodarczy wiąże się z nieuniknionym rozwojem również w dziedzinie produkcji żywności. Producenci sięgają po nowe technologie oraz metody wytwarzania żywności, aby móc zaspokoić rosnący popyt z jednoczesnym ...

Czy słodycze mogą być zdrowe?
Słodycze raw – surowe, bez pieczenia i łatwe w przygotowaniu są doskonałym zamiennikiem tradycyjnych słodyczy czy ciast. Słodkości te oparte na naturalnych produktach, bez dodatku cukru to doskonała alternatywa dla ...

Czy sportowcy mogą solić więcej?
Jeśli jesteś wyczynowym sportowcem lub amatorem uprawiającym rekreacyjnie sport na wysokim poziomie, to nie musisz stosować się do zaleceń dotyczących ograniczania soli w diecie, jakich powinna przestrzegać reszta populacji.

Edukacja żywieniowa dzieci w szkole: Zdrowe przekąski cz. I
Edukacja żywieniowa dzieci w szkole: Zdrowe przekąski cz. I

Fakty i Mity: Czy ziemniaki tuczą?
FAKTY I MITY: Czy ziemniaki tuczą? - mgr inż. Emilia Kołodziejska

Fakty i Mity: Orzechy są zdrowe, dlatego można jej jeść bez ograniczeń
FAKTY I MITY: Orzechy są zdrowe, dlatego można jej jeść bez ograniczeń, mgr inż. Paula Nagel

Fakty i Mity: Miód jest zdrowszy od cukru
FAKTY I MITY: Miód jest zdrowszy od cukru, dr n. med. Agnieszka Jarosz.

Fakty i Mity: Jogurty są zdrowsze niż mleko
FAKTY I MITY: Jogurty są zdrowsze niż mleko, dr n. o zdrowiu Regina Wierzejska

Zanieczyszczenia powietrza a zdrowie i aktywność fizyczna
Nauka potwierdza, że zanieczyszczenie powietrza ma ścisły związek z podwyższoną zachorowalnością i umieralnością z powodu szeregu chorób, głównie sercowo-naczyniowych. Indywidualne zachowania mogą jednak zminimalizować ...

Nadzwyczajna moc orkiszu
Produkty żywnościowe na bazie pszenicy orkiszowej (mąki, płatki, otręby, pieczywo) to doskonałe źródło m.in. witamin z grupy B, błonnika pokarmowego, białka roślinnego, fitosteroli czy składników mineralnych. Bioaktywne ...