Tag: zdrowe odżywianie Powrót

Śniadanie – dlaczego to najważniejszy posiłek dnia?

Śniadanie – dlaczego to najważniejszy posiłek dnia?

mgr inż. Magdalena Siuba-Strzelińska
W powszechnej opinii najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia jest śniadanie – ale czy słusznie? Co najlepiej jeść na śniadanie, aby było ono smaczne, zdrowe i pożywne? Poniżej kilka najważniejszych faktów na temat ...
Czy słodycze mogą być zdrowe?

Czy słodycze mogą być zdrowe?

mgr Diana Wolańska-Buzalska
Słodycze raw – surowe, bez pieczenia i łatwe w przygotowaniu są doskonałym zamiennikiem tradycyjnych słodyczy czy ciast. Słodkości te oparte na naturalnych produktach, bez dodatku cukru to doskonała alternatywa dla ...
Czy sportowcy mogą solić więcej?

Czy sportowcy mogą solić więcej?

Jeśli jesteś wyczynowym sportowcem lub amatorem uprawiającym rekreacyjnie sport na wysokim poziomie, to nie musisz stosować się do zaleceń dotyczących ograniczania soli w diecie, jakich powinna przestrzegać reszta populacji.
Czy można jeść po 18-tej?

Czy można jeść po 18-tej?

mgr Diana Wolańska-Buzalska
Czy według zaleceń żywieniowych jest ustalona pora, o której powinien zostać spożyty ostatni posiłek w ciągu dnia? Czy nasz organizm po określonej godzinie przestaje funkcjonować? Na oba pytanie odpowiedź brzmi – nie!
Ortoreksja - moda czy realne zagrożenie dla zdrowia?

Ortoreksja - moda czy realne zagrożenie dla zdrowia?

mgr Paulina Pawełczyk-Jabłońska
Sięganie po jedzenie w dzisiejszych czasach staje się coraz łatwiejsze. Sklepy oferują już nie tylko określone produkty, ale też gotowe śniadania, lunche i przekąski. Dużą popularnością cieszą się restauracje fast food, ...
Super żywność na wiosnę - kiełki

Super żywność na wiosnę - kiełki

mgr inż. Małgorzata Mękus
Mianem „superfoods” (co można przetłumaczyć jako super żywność) określa się produkty spożywcze o wysokiej wartości odżywczej. Dzięki unikalnemu składowi są one źródłem witamin, składników mineralnych, ...
Dlaczego ogranicza się w diecie dzieci podaż kwasów tłuszczowych nasyconych i izomerów typu trans?

Dlaczego ogranicza się w diecie dzieci podaż kwasów tłuszczowych nasyconych i izomerów typu trans?

mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga
Tłuszcz w diecie dzieci powinien stanowić nawet 35-40% jej energetyczności. To więcej niż u dorosłych. Biorąc pod uwagę fakt, że mózg składa się w dużej mierze z tłuszczu (w 50-60% swojej masy), a tłuszcz uczestniczy w ...
Witamina D i witamina K – konieczne połączenie?

Witamina D i witamina K – konieczne połączenie?

prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska
Nie tak dawno, bo pod koniec XX wieku, wydawało się, że już wszystko wiemy o roli witamin w zapewnieniu pełni zdrowia człowiekowi. Nieoczekiwanie od początku XXI wieku pojawia się ogromna liczba publikacji donoszących o nowych ...
Kolaż (wyklejanka) na temat zdrowego odżywiania

Kolaż (wyklejanka) na temat zdrowego odżywiania

Scenariusz lekcji dla klas I–III szkoły podstawowej.