Tag: superfoods Powrót

29.04.2018, Radio TOK FM:

29.04.2018, Radio TOK FM: "Superfoods" z polskiego podwórka

mgr inż. Aleksandra Cichocka
Gościem audycji Niedzielny obiad: "Superfoods" z polskiego podwórka była mgr Aleksandra Cichocka z Instytutu Żywności i Żywienia.
Super żywność na wiosnę - kiełki

Super żywność na wiosnę - kiełki

mgr inż. Małgorzata Mękus
Mianem „superfoods” (co można przetłumaczyć jako super żywność) określa się produkty spożywcze o wysokiej wartości odżywczej. Dzięki unikalnemu składowi są one źródłem witamin, składników mineralnych, ...
Jarmuż - moc zielonego zdrowia

Jarmuż - moc zielonego zdrowia

mgr inż. Maciej Ołtarzewski
Jarmuż to tanie i świeże źródło witamin. Chroni nas m.in. przed nowotworami. Można z niego przygotować proste, smaczne i zdrowe potrawy.
Dynia - nie tylko na Halloween

Dynia - nie tylko na Halloween

mgr inż. Maciej Ołtarzewski
Dynia nazywana jest złotem z krainy Inków przywiezionym przez Kolumba. To bardzo wartościowy i tani produkt spożywczy. Jest m.in. źródłem β-karotenu, z którego powstaje witamina A.
Batat - ziemniak na słodko

Batat - ziemniak na słodko

mgr inż. Maciej Ołtarzewski
Batat to słodki kuzyn ziemniaka z Ameryki Środkowej i Południowej. Jest bardzo dobrym źródłem likopenu, a także inspiracją do przyrządzania ciekawych potraw.
Burak i jego dobroczynne działanie

Burak i jego dobroczynne działanie

mgr inż. Maciej Ołtarzewski
Burak ćwikłowy jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Powinniśmy jeść go więcej, ponieważ jest tanim źródłem wielu ważnych składników, w tym antocyjanów. Najczęściej używamy go w barszczu czerwonym, ale warto go ...
Maliny na zdrowie

Maliny na zdrowie

mgr inż. Małgorzata Mękus
Maliny cieszą się wśród Polaków bardzo dużą popularnością. W rankingu naszych ulubionych owoców utrzymują się w ścisłej czołówce. Warto się nimi zajadać nie tylko ze względu na niepowtarzalny smak i aromat, ale również ...
Wisienka na torcie

Wisienka na torcie

mgr inż. Paulina Gąsiewska
Rubinowa błyszcząca skórka, lekko kwaśny smak, niepowtarzalny aromat i zapach – jednym słowem wiśnie. Typowo polski, sezonowy owoc, którego nie sposób pomylić z żadnym innym. Choć lipiec, gdy sezon na wiśnie w pełni, ...
Truskawka - owocowy smak lata

Truskawka - owocowy smak lata

mgr inż. Małgorzata Mękus
Truskawki to bez wątpienia jedne z najsmaczniejszych letnich owoców! To również cudowne wspomnienie dzieciństwa... Któż z nas jedząc pyszne, soczyste, pachnące owoce nie wraca wspomnieniami do beztroskich letnich dni?
Borówki a choroby cywilizacyjne

Borówki a choroby cywilizacyjne

mgr inż. Paulina Cholewińska
Borówka amerykańska jest doskonałym sposobem na urozmaicenie sposobu żywienia, który w naszej szerokości geograficznej jest uzależniony w dużej mierze od sezonowości surowców. Uważa się, że ta jagoda ma pokłady niezliczonych ...
Wszystkie kolory porzeczki

Wszystkie kolory porzeczki

mgr inż. Paulina Cholewińska
Czarna, czerwona, biała. A w zasadzie to przecież agrest – niezależnie od swojej barwy porzeczki są rezerwuarem cennych składników pozytywnie wpływających na organizm. I jak się okazuje, z tych owoców można wycisnąć ...
Borówka amerykańska, czyli superfoods w natarciu

Borówka amerykańska, czyli superfoods w natarciu

mgr inż. Paulina Cholewińska
Przełom czerwca i lipca to boom na owoce sezonowe – w tym borówkę amerykańską, która stała się już całkiem polskim dobrem narodowym. Te małe, niepozorne owoce są niezwykle cenne nie tylko ze względu na walory smakowe, ...
Superfoods - hit czy kit?

Superfoods - hit czy kit?

mgr inż. Paulina Cholewińska
Superfoods to termin, który stał się bardzo popularny w ostatnich latach. Promowany przez żywieniowych influencerów, wykorzystywany przez producentów. I jakże nadużywany. Czy wśród żywności jest grupa uprzywilejowanych ...