Tag: serce Powrót

Jak uniknąć zawału serca i innych chorób sercowo-naczyniowych?
Niedawno dwa amerykańskie towarzystwa kardiologiczne, tj. American College of Cardiology i American Heart Association ogłosiły zalecenia odnośnie zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym (ChSN), głównie chorobie wieńcowej i udarowi ...

Fakty i Mity: Picie kawy niewskazane w chorobach serca
FAKTY I MITY: Picie kawy niewskazane w chorobach serca - dr n. o zdrowiu Regina Wierzejska.

Orzechy zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia
Orzechy są bogatym źródłem wielu niezbędnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Badania, o których pisze nasz ekspert, prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek z Instytutu Żywności i Żywienia, wykazują, że ...

Znaczenie ryb w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych
Dietetycy zalecają, by jeść ryby, m.in. dlatego, że zawierają one kwasy tłuszczowe omega 3. O roli kwasów omega 3 w profilaktyce chorób sercowo naczyniowych pisze nasz ekspert, prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek z ...

Zdrowy styl życia zmniejsza ryzyko zgonów wieńcowych
Choroby sercowo-naczyniowe, a zwłaszcza choroba wieńcowa, konsekwencją której jest zawał serca, są głównym problemem zdrowotnym na świecie, w tym również w Polsce. Nasz ekspert, prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek ...

Kawa - dobry czy zły nawyk?
Skutki zdrowotne picia kawy, z powodu popularności tego naparu są tematem aktualnym od wielu lat, zarówno wśród naukowców, jak i konsumentów. Niektóre ostatnie badania naukowe wskazują, że kawa może zmniejszyć ryzyko ...

Alkohol i choroby układu sercowo-naczyniowego
Pojedyncze obserwacyjne badania epidemiologiczne i metaanalizy, czyli połączone wyniki wielu badań, wykazują zarówno korzystne, jak i niekorzystne związki pomiędzy spożyciem alkoholu i występowaniem choroby wieńcowej (ChW), w tym ...