Tag: senior Powrót

Dlaczego osoby starsze powinny spożywać mleko i fermentowane napoje mleczne?

Dlaczego osoby starsze powinny spożywać mleko i fermentowane napoje mleczne?

prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska
Zgodnie z zaleceniami zdrowego żywienia osobom starszym rekomendujemy zwiększenie spożycia  mleka do co najmniej trzech dużych szklanek codziennie. Można też zastąpić je fermentowanymi produktami mlecznymi. Mleko dostarcza ...
30.04.2018, Warsaw Press:

30.04.2018, Warsaw Press: "W trosce o seniorów"

Wystartowała kolejna edycja kampanii Warsaw Press „W trosce o seniorów”. Tym razem patronat merytoryczny objął Instytut Żywności i Żywienia.
Na co należy zwrócić uwagę w diecie seniora

Na co należy zwrócić uwagę w diecie seniora

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Starzenie się jest nieodłącznie związane ze zmianami zachodzącymi w naszej kondycji fizycznej i psychicznej. Pojawiające się w tym okresie różne problemy zdrowotne mogą wiązać się z niedoborami składników odżywczych, ...
Nieważne ile masz lat, ważne jest, czego potrzebujesz!

Nieważne ile masz lat, ważne jest, czego potrzebujesz!

mgr inż. Paula Nagel
Nie chodzi o to, ile ma się lat, ważne jak się starzeje. - Ulrich Pramann -
Płyny

Płyny

mgr inż. Paula Nagel mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Seniorzy to grupa szczególnie narażona na ryzyko odwodnienia organizmu. Należy pamiętać, że całkowita ilość wody w organizmie zmniejsza się wraz upływem lat o około 15%, co odpowiada ok. 6 litrom w okresie od 20. do 80. roku ...
Posiłki

Posiłki

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz mgr inż. Paula Nagel
1. Zdrowie na 5 w wieku 65+? A może na 5 z plusem? Wszystko jest możliwe! Niech od dzisiaj cyfra 5+ kojarzy Ci się z 5 posiłkami dziennie, które powinny być urozmaicone i zawierać w sobie 5 różnych grup produktów ...
Nowy początek

Nowy początek

mgr inż. Paula Nagel mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Nasz organizm starzeje się nie tylko na zewnątrz, lecz także wewnątrz. Wraz z wiekiem zmieniają się potrzeby naszego organizmu pod kątem niezbędnych mikro- i makroskładników.