Tag: sól Powrót

Czy sportowcy mogą solić więcej?

Czy sportowcy mogą solić więcej?

Jeśli jesteś wyczynowym sportowcem lub amatorem uprawiającym rekreacyjnie sport na wysokim poziomie, to nie musisz stosować się do zaleceń dotyczących ograniczania soli w diecie, jakich powinna przestrzegać reszta populacji.
Usuń sól z jadłospisu!
28.02.2019

Usuń sól z jadłospisu!

Nadmiar soli w diecie podnosi ciśnienie krwi oraz zwiększa ryzyko udaru mózgu, zawału i chorób serca – przypomina Instytut Żywności i Żywienia oraz organizatorzy kampanii World Action on Salt and Health (WASH) w ramach ...
Sól himalajska czy morska - która jest zdrowsza?

Sól himalajska czy morska - która jest zdrowsza?

dr Anna Wojtasik
Obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów soli: obok najbardziej znanej i powszechnej soli stołowej (kuchennej, warzonej) zakupić można również sól kamienną, himalajską czy morską. Jest więc z czego wybierać, a ...
14.03.2018, Polskie Radio: Nadmiar soli u dzieci i dorosłych

14.03.2018, Polskie Radio: Nadmiar soli u dzieci i dorosłych

mgr inż. Magdalena Siuba-Strzelińska mgr Klaudia Wiśniewska
Nadmierne spożycie soli, jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia dzieci i osób dorosłych. Najczęściej jest z tym związane nadciśnienie tętnicze, udary mózgu, zawały serca czy osteoporoza. Stosowanie soli w codziennej diecie dzieci ...
Sól - co trzeba o niej wiedzieć

Sól - co trzeba o niej wiedzieć

dr n. roln. Ewa Rychlik
Jaką rolę pełni sól w żywności? Jaką rolę pełnią jej składniki w organizmie człowieka? Dlaczego nie powinniśmy przekraczać maksymalnego dziennego spożycia soli?
Nadciśnienie: mniej soli!

Nadciśnienie: mniej soli!

mgr inż. Małgorzata Mękus
Prawdopodobnie największym winowajcą epidemii nadciśnienia jest żywność przetworzona. Dlaczego? Dlatego, że zawiera dużo soli. Niestety, nieświadomie zjadamy jej zdecydowanie za dużo.
14.03.2018, Konferencja prasowa: „5 gramów soli – jak to łatwo powiedzieć…”

14.03.2018, Konferencja prasowa: „5 gramów soli – jak to łatwo powiedzieć…”

Wszyscy jemy za dużo soli, której nadmiar podnosi ciśnienie krwi oraz zwiększa ryzyko udaru mózgu, zawału i chorób serca – przypominają koalicjanci World Action on Salt and Health (WASH) w ramach obchodzonego w dniach 12-18 ...
Sól w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

Sól w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz mgr inż. Anna Taraszewska dr inż. Katarzyna Wolnicka
Spożycie sodu (sól jest jednym z największych źródeł tego składnika w diecie) w Polsce przekracza zalecane normy. Konsekwencją nadmiernego spożycia sodu może być nadciśnienie tętnicze, a także zwiększone ryzyko wystąpienia ...
Produkty fast food źródłem nadmiaru soli w diecie

Produkty fast food źródłem nadmiaru soli w diecie

mgr inż. Katarzyna Świderska
Żywność typu fast food to rodzaj pożywienia szybko przygotowywanego, podawanego na ciepło, serwowanego na poczekaniu, w dodatku na ogół taniego. Te cechy powodują, że produkty fast food są popularne, szczególnie wśród ludzi ...
Zawartość soli w produktach spożywczych

Zawartość soli w produktach spożywczych

dr Anna Wojtasik
Sól (chlorek sodu, NaCl) od niepamiętnych czasów jest składnikiem diety człowieka. Przez cały ten okres jej rola i znaczenie w żywieniu człowieka nie uległy istotnym zmianom. Sól jest  bowiem najtańszym i bardzo skutecznym ...