Tag: ryby Powrót

Przewodnik smakosza: Ryby

Przewodnik smakosza: Ryby

Przewodnik smakosza - jak wybrać dobry produkt?: Ryby - prof. dr hab. med. Jadwiga Charzewska
18.04.2018, TVN, Dzień Dobry TVN: Ryby zanieczyszczone rtęcią to mit?

18.04.2018, TVN, Dzień Dobry TVN: Ryby zanieczyszczone rtęcią to mit?

dr n. o zdrowiu Regina Wierzejska
Wedle wszelkich zaleceń żywieniowych powinniśmy zjadać średnio dwie porcje ryb tygodniowo. W czasie zakupów możemy wymagać od sprzedawcy informacji, z jakiej hodowli dana ryba pochodzi. Czy ryby, które kupujemy w sklepach są ...
Mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

Mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz mgr inż. Anna Taraszewska dr inż. Katarzyna Wolnicka
Produkty z tej grupy są źródłem pełnowartościowego białka – bardzo ważnego składnika dla rosnącego młodego organizmu. Białko mięsa, ryb i jaj charakteryzuje się szczególne dużą wartością odżywczą. Białko stanowi ...
Czy ryby słodkowodne są źródłem cennych kwasów omega 3?

Czy ryby słodkowodne są źródłem cennych kwasów omega 3?

mgr inż. Klara Zglińska (Piotrowska)
Eksperci podkreślają rolę ryb w naszej diecie i postulują, by spożywać dwie porcje tygodniowo. Szczególnie polecane są tłuste ryby morskie ze względu na wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA), ...
Znaczenie ryb w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych

Znaczenie ryb w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Dietetycy zalecają, by jeść ryby, m.in. dlatego, że zawierają one kwasy tłuszczowe omega 3. O roli kwasów omega 3 w profilaktyce chorób sercowo naczyniowych pisze nasz ekspert, prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek z ...
Co warto wiedzieć o… mięsie, rybach, jajach i ich przetworach

Co warto wiedzieć o… mięsie, rybach, jajach i ich przetworach

prof. dr hab. Hanna Kunachowicz mgr inż. Wojciech Kłys
Mięso, ryby, jaja i ich przetwory ze względu na zawartość białka o wysokiej wartości odżywczej stanowią jedno z podstawowych jego źródeł. Co więcej, są ważnym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych ...