Tag: ryby Powrót

Przewodnik smakosza: Ryby
Przewodnik smakosza - jak wybrać dobry produkt?: Ryby - prof. dr hab. med. Jadwiga Charzewska

18.04.2018, TVN, Dzień Dobry TVN: Ryby zanieczyszczone rtęcią to mit?
Wedle wszelkich zaleceń żywieniowych powinniśmy zjadać średnio dwie porcje ryb tygodniowo. W czasie zakupów możemy wymagać od sprzedawcy informacji, z jakiej hodowli dana ryba pochodzi. Czy ryby, które kupujemy w sklepach są ...

Mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki
Produkty z tej grupy są źródłem pełnowartościowego białka – bardzo ważnego składnika dla rosnącego młodego organizmu. Białko mięsa, ryb i jaj charakteryzuje się szczególne dużą wartością odżywczą. Białko stanowi ...

Czy ryby słodkowodne są źródłem cennych kwasów omega 3?
Eksperci podkreślają rolę ryb w naszej diecie i postulują, by spożywać dwie porcje tygodniowo. Szczególnie polecane są tłuste ryby morskie ze względu na wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA), ...

Znaczenie ryb w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych
Dietetycy zalecają, by jeść ryby, m.in. dlatego, że zawierają one kwasy tłuszczowe omega 3. O roli kwasów omega 3 w profilaktyce chorób sercowo naczyniowych pisze nasz ekspert, prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek z ...

Co warto wiedzieć o… mięsie, rybach, jajach i ich przetworach
Mięso, ryby, jaja i ich przetwory ze względu na zawartość białka o wysokiej wartości odżywczej stanowią jedno z podstawowych jego źródeł. Co więcej, są ważnym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych ...