Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 29.08.2019 | Pasty kanapkowe, Przepisy
Składniki (2 porcje):
- 1 bakłażan
- 1 ząbek czosnku
- 5 suszonych pomidorów
- 3 małe cebule szalotki
- 1⁄2 pęczka natki pietruszki
- szczypta soli i pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Bakłażana włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec przez ok. 25 minut do uzyskania miękkości. Następnie przekroić, wydrążyć miąższ i przełożyć do miseczki.
2. Pomidory pokroić w kostkę lub paseczki. Natkę pietruszki posiekać, szalotkę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko dodać do bakłażana, razem z oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem, wymieszać.
3. Podawać ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki (np. marchewką, selerem naciowym, pietruszką, papryką, ogórkiem) lub jako dip do samodzielnie przygotowanych nachosów lub podpłomyków.
Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 29.08.2019 | Pasty kanapkowe, Przepisy
Składniki (na 6-8 porcji):
- 1 puszka ciecierzycy
- 3 duże marchewki
- 2 garście orzechów włoskich
- 3 łyżki oliwy z oliwek – szczypta soli i pieprzu
- 1⁄2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1⁄2 łyżeczki kminku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Ciecierzycę przełożyć na sito i przepłukać pod bieżącą wodą. Zblendować na gładką masę z dodatkiem oliwy z oliwek.
2. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać do ciecierzycy.
3. Orzechy włoskie posiekać. Ziarna kolendry i kminku zmiażdżyć w moździerzu.
4. Wszystkie składniki dodać do pasty i wymieszać.
Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 29.08.2019 | Przepisy, Śniadania i kolacje
Składniki (2 porcje):
- 6 łyżek suchej komosy ryżowej
- 2/3 szklanki wody
- 2 plastry tofu wędzonego (50 g)
- 2 garście rukoli
- 16 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
- Komosę ryżową przesypać na drobne sitko i przepłukać pod bieżącą wodą przecierając ją palcami. Wsypać do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Po tym czasie zdjąć rondelek z palnika i odstawić pod przykryciem na kolejne 5-10 minut (komosa jest gotowa, kiedy ziarenka robią się przezroczyste i szkliste a białe ogonki wyraźne).
- Tofu pokroić w kostkę.
- Warzywa umyć. Pomidorki przekroić na połówki.
- Nasiona słonecznika uprażyć na patelni do lekkiego zarumienienia.
- Do ostudzonej komosy dodać połówki pomidorków, rukolę, pokrojone tofu i nasiona słonecznika.
- Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny i pieprzem.
- Sałatkę polać sosem.
Autor przepisu: mgr Wiktor Łazowski
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl
Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 29.08.2019 | Przepisy, Śniadania i kolacje
Składniki (na 4 porcje):
- 1 opakowanie twarogu półtłustego (250 g)
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki razowej
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 szklanka owoców leśnych np. borówek i malin
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
- Białka jaj ubić na sztywną pianę, natomiast w oddzielnej misce zmiksować żółtka z twarogiem.
- Do masy twarogowej dodać cukier wanilinowy, mąkę i proszek do pieczenia.
- Ubitą pianę połączyć z masą serową i owocami (łyżką, nie mikserem!).
- Na rozgrzaną patelnię posmarowaną pędzelkiem olejem nakładać ciasto – smażyć na złocisty kolor z obu stron
Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 29.08.2019 | Koktaile, Przepisy
Składniki (na 2 porcje):
- ogórek 1 sztuka (150g)
- kiwi 2 sztuki (140g)
- awokado 1 sztuka (120g)
- sok z cytryny 2 łyżki
- imbir 0,5 cm korzenia
- mięta kilka liści
- *** woda do rozcieńczenia
Sposób przygotowania:
Awokado obierz, wydrąż pestkę i umieść w wysokim naczyniu. Dodaj obranego i pokrojonego w plastry ogórka i kiwi. Całość skrop sokiem z cytryny, starty na tarce jarzynowej korzeń imbiru i dodaj kilka listków świeżej mięty. Całość zbleduj na gładką masę. W razie potrzeby dodaj wodę mineralną.
Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 28.08.2019 | Przepisy, Śniadania i kolacje
Składniki (3 porcje- 6 naleśników):
- 1⁄2 szklanki mąki gryczanej
- 1 jajko
- 1⁄2 szklanki mleka 2%
- 1⁄2 szklanki wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- 150 g twarogu półtłustego
- 3⁄4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta cynamonu
- 1 szklanka czarnych jagód
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszać mąkę, jajko, mleko, wodę, olej i sól do uzyskania jednolitej
konsystencji. Porcję ciasta wylać na rozgrzaną patelnię i smażyć do zarumienia.
2. Twaróg wymieszać z 3 łyżkami jogurtu naturalnego, miodem oraz cynamonem.
3. Do pozostałej części jogurtu dodać czarne jagody i zblendować na jednolitą masę.
4. Naleśniki przekładać twarogiem, składać w trójkąty i podawać z musem z czarnych
jagód.
Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 28.08.2019 | Przepisy, zupy
Składniki (na 2 porcje):
- 2 duże ogórki
- 1 dojrzałe awokado
- 1 1⁄2 szklanki maślanki
- 1 łyżka soku z limonki
- pęczek kopru
- szczypta soli, pieprzu, czosnku, kuminu
- 2 jajka
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:
1. Ogórka umyć i obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do naczynia
blendera.
2. Wyjąć miąższ z awokado i dodać do ogórka.
3. Warzywa zalać maślanką i dodać sok z limonki, koper oraz przyprawy.
4. Całość zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby dolać odrobinę wody i doprawić do
smaku.
5. Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na ćwiartki.
6. Gotowy chłodnik podawać z jajkiem i szczypiorkiem.
Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 28.08.2019 | Przepisy, Śniadania i kolacje
Składniki (2 porcje):
- 2 kawałki arbuz
- 1⁄2 ogórka
- 1 garść świeżej mięty
- 3 plastry chudego sera feta
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Arbuza pokroić w kostkę.
2. Ogórka umyć, obrać i pokroić w kostkę.
3. Ser feta pokroić w kostkę.
4. Listki mięty umyć.
5. Wycisnąć sok z cytryny i połączyć z oliwą z oliwek.
6. Wszystkie składniki dodać do miski i polać dressingiem.
7. Całość doprawić solą i pieprzem.
Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 4.07.2019 | Dania główne, Przepisy
Składniki (6 porcji):
- ½ szklanki czerwonej soczewicy
- 1 marchew – 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- szczypta soli i pieprzu
- 300 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
Sposób przygotowania:
- Soczewicę przepłukać i gotować do miękkości przez około 10 minut.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę i czosnek podsmażyć w garnku na oleju rzepakowym.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do garnka razem z soczewicą, całość wymieszać.
- Następnie dodać passatę pomidorową, doprawić solą i pieprzem, papryką oraz bazylią.
- Wszystko wymieszać, gotować na małym ogniu w między czasie mieszając, w razie potrzeby dodać niewielką ilość wody.
- Podawać z ugotowanym makaronem.
Autor: Aleksandra Wedziuk
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl
Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 4.07.2019 | Dania główne, Przepisy
Składniki (2 porcje):
- 100 g suchego makaronu pełnoziarnistego spaghetti
- 100 suchej zielonej soczewicy
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwek bez pestek
- kila świeżych liści bazylii
- mieszanka ziół prowansalskich i toskańskich
- szczypta soli, pieprzu
Sposób przygotowania:
- Soczewicę wrzucić do wrzątku i gotować na małym ogniu do miękkości.
- W drugim garnku ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę i czosnek obrać z łupiny i drobno pokroić.
- Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Następnie dodać przecier oraz ugotowaną i odcedzoną soczewicę.
- Całość wymieszać doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieszanką ziół prowansalskich i toskańskich.
- Sos podawać z makaronem. Na wierzch ułożyć kilka oliwek i świeże listki bazylii.
Autor: Marta Świerzbia
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl