Pasta z pieczonego bakłażana

Pasta z pieczonego bakłażana

Składniki (2 porcje):

  • 1 bakłażan
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 suszonych pomidorów
  • 3 małe cebule szalotki
  • 1⁄2 pęczka natki pietruszki
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Bakłażana włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec przez ok. 25 minut do uzyskania miękkości. Następnie przekroić, wydrążyć miąższ i przełożyć do miseczki.

2. Pomidory pokroić w kostkę lub paseczki. Natkę pietruszki posiekać, szalotkę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko dodać do bakłażana, razem z oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem, wymieszać.

3. Podawać ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki (np. marchewką, selerem naciowym, pietruszką, papryką, ogórkiem) lub jako dip do samodzielnie przygotowanych nachosów lub podpłomyków.

Marchewkowy hummus z orzechami włoskimi

Marchewkowy hummus z orzechami włoskimi

Składniki (na 6-8 porcji):  

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 3 duże marchewki
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 3 łyżki oliwy z oliwek – szczypta soli i pieprzu
  • 1⁄2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1⁄2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Ciecierzycę przełożyć na sito i przepłukać pod bieżącą wodą. Zblendować na gładką masę z dodatkiem oliwy z oliwek.

2. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać do ciecierzycy.

3. Orzechy włoskie posiekać. Ziarna kolendry i kminku zmiażdżyć w moździerzu.

4. Wszystkie składniki dodać do pasty i wymieszać.

Sałatka z komosą ryżową, tofu i słonecznikiem

Sałatka z komosą ryżową, tofu i słonecznikiem

Składniki (2 porcje):

  • 6 łyżek suchej komosy ryżowej
  • 2/3 szklanki wody
  • 2 plastry tofu wędzonego (50 g)
  • 2 garście rukoli
  • 16 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Komosę ryżową przesypać na drobne sitko i przepłukać pod bieżącą wodą przecierając ją palcami. Wsypać do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Po tym czasie zdjąć rondelek z palnika i odstawić pod przykryciem na kolejne 5-10 minut (komosa jest gotowa, kiedy ziarenka robią się przezroczyste i szkliste a białe ogonki wyraźne).
  1. Tofu pokroić w kostkę.
  1. Warzywa umyć. Pomidorki przekroić na połówki.
  1. Nasiona słonecznika uprażyć na patelni do lekkiego zarumienienia.
  1. Do ostudzonej komosy dodać połówki pomidorków, rukolę, pokrojone tofu i nasiona słonecznika.
  1. Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny i pieprzem.
  1. Sałatkę polać sosem.

Autor przepisu: mgr Wiktor Łazowski
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Placuszki twarogowe z owocami

Placuszki twarogowe z owocami

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 opakowanie twarogu półtłustego (250 g)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki razowej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka owoców leśnych np. borówek i malin
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Białka jaj ubić na sztywną pianę, natomiast w oddzielnej misce zmiksować żółtka z twarogiem.
  1. Do masy twarogowej dodać cukier wanilinowy, mąkę i proszek do pieczenia.
  1. Ubitą pianę połączyć z masą serową i owocami (łyżką, nie mikserem!).
  2. Na rozgrzaną patelnię posmarowaną pędzelkiem olejem nakładać ciasto – smażyć na złocisty kolor z obu stron
Koktajl ogórkowo-miętowy

Koktajl ogórkowo-miętowy

Składniki (na 2 porcje):

  • ogórek 1 sztuka (150g)
  • kiwi 2 sztuki (140g)
  • awokado 1 sztuka (120g)
  • sok z cytryny  2 łyżki
  • imbir  0,5 cm korzenia
  • mięta kilka liści
  • *** woda do rozcieńczenia

Sposób przygotowania:

Awokado obierz, wydrąż pestkę i umieść w wysokim naczyniu. Dodaj obranego i pokrojonego w plastry ogórka i kiwi. Całość skrop sokiem z cytryny, starty na tarce jarzynowej korzeń imbiru i dodaj kilka listków świeżej mięty. Całość zbleduj na gładką masę. W razie potrzeby dodaj wodę mineralną.

 

Naleśniki gryczane z twarogiem i musem jagodowym

Naleśniki gryczane z twarogiem i musem jagodowym

Składniki (3 porcje- 6 naleśników):

  • 1⁄2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • 1⁄2 szklanki mleka 2%
  • 1⁄2 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 150 g twarogu półtłustego
  • 3⁄4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta cynamonu
  • 1 szklanka czarnych jagód

Sposób przygotowania:

1. W misce wymieszać mąkę, jajko, mleko, wodę, olej i sól do uzyskania jednolitej

konsystencji. Porcję ciasta wylać na rozgrzaną patelnię i smażyć do zarumienia.

2. Twaróg wymieszać z 3 łyżkami jogurtu naturalnego, miodem oraz cynamonem.

3. Do pozostałej części jogurtu dodać czarne jagody i zblendować na jednolitą masę.

4. Naleśniki przekładać twarogiem, składać w trójkąty i podawać z musem z czarnych

jagód.

 

Chłodnik z ogórkiem i awokado

Chłodnik z ogórkiem i awokado

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 duże ogórki
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 1⁄2 szklanki maślanki
  • 1 łyżka soku z limonki
  • pęczek kopru
  • szczypta soli, pieprzu, czosnku, kuminu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

1. Ogórka umyć i obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do naczynia

blendera.

2. Wyjąć miąższ z awokado i dodać do ogórka.

3. Warzywa zalać maślanką i dodać sok z limonki, koper oraz przyprawy.

4. Całość zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby dolać odrobinę wody i doprawić do

smaku.

5. Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na ćwiartki.

6. Gotowy chłodnik podawać z jajkiem i szczypiorkiem.

 

Sałatka z arbuza i fety

Sałatka z arbuza i fety

Składniki (2 porcje):

  • 2 kawałki arbuz
  • 1⁄2 ogórka
  • 1 garść świeżej mięty
  • 3 plastry chudego sera feta
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:           

1. Arbuza pokroić w kostkę.

2. Ogórka umyć, obrać i pokroić w kostkę.

3. Ser feta pokroić w kostkę.

4. Listki mięty umyć.

5. Wycisnąć sok z cytryny i połączyć z oliwą z oliwek.

6. Wszystkie składniki dodać do miski i polać dressingiem.

7. Całość doprawić solą i pieprzem.

 

Wegetariańskie spaghetti

Wegetariańskie spaghetti

 Składniki (6 porcji):

  • ½ szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 marchew – 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • szczypta soli i pieprzu
  • 300 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę przepłukać i gotować do miękkości przez około 10 minut.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę i czosnek podsmażyć w garnku na oleju rzepakowym.
  3. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do garnka razem z soczewicą, całość wymieszać.
  4. Następnie dodać passatę pomidorową, doprawić solą i pieprzem, papryką oraz bazylią.
  5. Wszystko wymieszać, gotować na małym ogniu w między czasie mieszając, w razie potrzeby dodać niewielką ilość wody.
  6. Podawać z ugotowanym makaronem.

Autor: Aleksandra Wedziuk

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Spaghetti z zieloną soczewicą

Spaghetti z zieloną soczewicą

Składniki (2 porcje):

  • 100 g suchego makaronu pełnoziarnistego spaghetti
  • 100 suchej zielonej soczewicy
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwek bez pestek
  • kila świeżych liści bazylii
  • mieszanka ziół prowansalskich i toskańskich
  • szczypta soli, pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę wrzucić do wrzątku i gotować na małym ogniu do miękkości.
  2. W drugim garnku ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Cebulę i czosnek obrać z łupiny i drobno pokroić.
  4. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Następnie dodać przecier oraz ugotowaną i odcedzoną soczewicę.
  5. Całość wymieszać doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieszanką ziół prowansalskich i toskańskich.
  6. Sos podawać z makaronem. Na wierzch ułożyć kilka oliwek i świeże listki bazylii.

Autor: Marta Świerzbia

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl