Tag: mleko Powrót

Przewodnik smakosza: Mleko i napoje roślinne

Przewodnik smakosza: Mleko i napoje roślinne

 Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, Przewodnik smakosza: Mleko i napoje roślinne - mgr Hanna Stolińska-Fiedorowicz
Fakty i Mity: Jogurty są zdrowsze niż mleko

Fakty i Mity: Jogurty są zdrowsze niż mleko

FAKTY I MITY: Jogurty są zdrowsze niż mleko, dr n. o zdrowiu Regina Wierzejska
Czy osoby dorosłe nie powinny pić mleka?

Czy osoby dorosłe nie powinny pić mleka?

mgr inż. Paulina Gąsiewska
Rezygnacja ze spożycia mleka i wybór produktów bezlaktozowych jest obecnie bardzo powszechna. Z różnych źródeł docierają do nas informacje na temat szkodliwości mleka i jego negatywnego wpływu na organizm dorosłego człowieka. ...
Produkty mleczne w diecie sportowca

Produkty mleczne w diecie sportowca

Produkty mleczne uchodzą za kontrowersyjne w diecie. Niepotrzebnie. Mleko i produkty mleczne są cennym źródłem białka, wapnia i w mniejszym stopniu innych składników, które są potrzebne w diecie sportowca. Nieprzemyślana ...
Produkty dla dzieci na bazie mleka w świetle bieżących przepisów

Produkty dla dzieci na bazie mleka w świetle bieżących przepisów

mgr Izabela Ziółkowska
Od 2016 r. obowiązują nowe przepisy dotyczące żywności dla szczególnie wrażliwych grup ludności, w tym małych dzieci. W trakcie prac nad obecnymi przepisami Komisja Europejska uznała, że nie ma potrzeby tworzyć szczegółowych ...
Przetwory mleczne – co wybierać, czego unikać?

Przetwory mleczne – co wybierać, czego unikać?

mgr inż. Barbara Wojda
Asortyment przetworów mlecznych dostępnych w sklepach jest tak szeroki, że nabiałowe lady chłodnicze niemal uginają się pod obfitością opakowań – mieniących się kolorami serków i jogurtów, czy wyróżniających się ...
Dlaczego osoby starsze powinny spożywać mleko i fermentowane napoje mleczne?

Dlaczego osoby starsze powinny spożywać mleko i fermentowane napoje mleczne?

prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska
Zgodnie z zaleceniami zdrowego żywienia osobom starszym rekomendujemy zwiększenie spożycia  mleka do co najmniej trzech dużych szklanek codziennie. Można też zastąpić je fermentowanymi produktami mlecznymi. Mleko dostarcza ...
Mleko i jego przetwory w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

Mleko i jego przetwory w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz mgr inż. Anna Taraszewska dr inż. Katarzyna Wolnicka
Mleko i jego przetwory stanowią bardzo ważną grupę produktów w codziennym żywieniu dzieci i młodzieży. Zawierają one duże ilości dobrze przyswajalnego wapnia - składnika budulcowego kości i zębów. Zawierają również ...
Mleko i produkty mleczne

Mleko i produkty mleczne

Scenariusz zajęć dla dzieci w wieku przedszkolnym.
Co warto wiedzieć o mleku i przetworach mlecznych

Co warto wiedzieć o mleku i przetworach mlecznych

dr Anna Wojtasik
Mleko i produkty mleczne stanowią bogate źródło wielu składników odżywczych, w szczególności białka o wysokiej wartości biologicznej, dobrze przyswajalnego wapnia i ryboflawiny (witaminy B2). Do grupy ...