Tag: mleko Powrót

Mleko pasteryzowane czy UHT?

Mleko pasteryzowane czy UHT?

prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska
Bogata wartość odżywcza mleka sprawia, że jest ono również dobrą pożywką dla niepożądanych mikroorganizmów. Wprawdzie w gruczołach mlecznych krów,  kóz czy innych ssaków mleko jest jałowe, lecz w trakcie udoju lub ...
Przewodnik smakosza: Mleko i napoje roślinne

Przewodnik smakosza: Mleko i napoje roślinne

 Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, Przewodnik smakosza: Mleko i napoje roślinne - mgr Hanna Stolińska-Fiedorowicz
Fakty i Mity: Jogurty są zdrowsze niż mleko

Fakty i Mity: Jogurty są zdrowsze niż mleko

FAKTY I MITY: Jogurty są zdrowsze niż mleko, dr n. o zdrowiu Regina Wierzejska
Czy osoby dorosłe nie powinny pić mleka?

Czy osoby dorosłe nie powinny pić mleka?

mgr inż. Paulina Gąsiewska
Rezygnacja ze spożycia mleka i wybór produktów bezlaktozowych jest obecnie bardzo powszechna. Z różnych źródeł docierają do nas informacje na temat szkodliwości mleka i jego negatywnego wpływu na organizm dorosłego człowieka. ...
Produkty mleczne w diecie sportowca

Produkty mleczne w diecie sportowca

Produkty mleczne uchodzą za kontrowersyjne w diecie. Niepotrzebnie. Mleko i produkty mleczne są cennym źródłem białka, wapnia i w mniejszym stopniu innych składników, które są potrzebne w diecie sportowca. Nieprzemyślana ...
Produkty dla dzieci na bazie mleka w świetle bieżących przepisów

Produkty dla dzieci na bazie mleka w świetle bieżących przepisów

mgr Izabela Ziółkowska
Od 2016 r. obowiązują nowe przepisy dotyczące żywności dla szczególnie wrażliwych grup ludności, w tym małych dzieci. W trakcie prac nad obecnymi przepisami Komisja Europejska uznała, że nie ma potrzeby tworzyć szczegółowych ...
Przetwory mleczne – co wybierać, czego unikać?

Przetwory mleczne – co wybierać, czego unikać?

mgr inż. Barbara Wojda
Asortyment przetworów mlecznych dostępnych w sklepach jest tak szeroki, że nabiałowe lady chłodnicze niemal uginają się pod obfitością opakowań – mieniących się kolorami serków i jogurtów, czy wyróżniających się ...
Dlaczego osoby starsze powinny spożywać mleko i fermentowane napoje mleczne?

Dlaczego osoby starsze powinny spożywać mleko i fermentowane napoje mleczne?

prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska
Zgodnie z zaleceniami zdrowego żywienia osobom starszym rekomendujemy zwiększenie spożycia  mleka do co najmniej trzech dużych szklanek codziennie. Można też zastąpić je fermentowanymi produktami mlecznymi. Mleko dostarcza ...
Mleko i jego przetwory w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

Mleko i jego przetwory w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz mgr inż. Anna Taraszewska dr inż. Katarzyna Wolnicka
Mleko i jego przetwory stanowią bardzo ważną grupę produktów w codziennym żywieniu dzieci i młodzieży. Zawierają one duże ilości dobrze przyswajalnego wapnia - składnika budulcowego kości i zębów. Zawierają również ...
Mleko i produkty mleczne

Mleko i produkty mleczne

Scenariusz zajęć dla dzieci w wieku przedszkolnym.
Co warto wiedzieć o mleku i przetworach mlecznych

Co warto wiedzieć o mleku i przetworach mlecznych

dr Anna Wojtasik
Mleko i produkty mleczne stanowią bogate źródło wielu składników odżywczych, w szczególności białka o wysokiej wartości biologicznej, dobrze przyswajalnego wapnia i ryboflawiny (witaminy B2). Do grupy ...