Tag: miażdżyca Powrót

Cholesterol – jeść dużo czy mało – gdzie leży prawda?

Cholesterol – jeść dużo czy mało – gdzie leży prawda?

prof. dr hab. med. Barbara Cybulska
Cholesterol pokarmowy nie jest niezbędnym składnikiem diety i nie musi być wcale spożywany. Jest to jednak niemożliwe, gdyż zawsze towarzyszy tłuszczom zwierzęcym. Cholesterol pokarmowy przyczynia się do wzrostu stężenia ...
Miażdżyca – cz. 4. Główna przyczyna - niezdrowy styl życia

Miażdżyca – cz. 4. Główna przyczyna - niezdrowy styl życia

prof. dr hab. med. Wiktor B. Szostak
Rozwój miażdżycy zależy w wielkiej mierze od stylu życia. Niezdrowy sposób żywienia, mała aktywność fizyczna, palenie tytoniu to najważniejsze cechy stylu życia sprzyjające rozwojowi miażdżycy.
Miażdżyca - cz. 3. Czynniki ryzyka

Miażdżyca - cz. 3. Czynniki ryzyka

prof. dr hab. med. Wiktor B. Szostak
Głównym sprawcą miażdżycy jest odkładający się w ścianach tętnic cholesterol. Są też jednak inne czynniki sprzyjające rozwojowi tej choroby.
Miażdżyca - cz. 2. Cholesterol, główny winowajca

Miażdżyca - cz. 2. Cholesterol, główny winowajca

prof. dr hab. med. Wiktor B. Szostak
Miażdżyca to choroba cywilizacyjna spowodowana głównie nieprawidłowym odżywianiem. Jej sprawcą jest cholesterol odkładający się w ścianach tętnic. Właściwa dieta jest najlepszym sposobem, by ustrzec się miażdżycy.
Miażdżyca – cz. 1: Choroba cywilizacyjna na tle wadliwego żywienia

Miażdżyca – cz. 1: Choroba cywilizacyjna na tle wadliwego żywienia

prof. dr hab. med. Wiktor B. Szostak
Miażdżyca jest chorobą dużych i średnich tętnic, spowodowaną odkładaniem się w ich ścianach cholesterolu. Powoduje to pogrubienie ściany, zwężenie tętnicy i utrudnienie przepływu przez nią krwi. Jedną z głównych przyczyn ...