Tag: mięso Powrót

Mam problem... Czym w diecie zastąpić mięso?

Mam problem... Czym w diecie zastąpić mięso?

"Mam problem...". Porady dietetyka:  Czym w diecie zastąpić mięso? - mgr Hanna Stolińska-Fiedorowicz
Przewodnik smakosza: Mięso, wędliny i inne przetwory mięsne

Przewodnik smakosza: Mięso, wędliny i inne przetwory mięsne

Przewodnik smakosza: Mięso, wędliny i inne przetwory mięsne - mgr inż. Iwona Sajór
Czy nadmierne spożycie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2?

Czy nadmierne spożycie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2?

mgr inż. Paula Nagel
Ładna pogoda sprzyja grillowaniu: w naszym rodzinnym i towarzyskim menu pojawiają się kurczak z grilla, kiełbaski i steki. Tymczasem międzynarodowi eksperci zalecają, aby ograniczyć spożycie mięsa do pół kilograma tygodniowo, a ...
Spożycie mięsa a ryzyko nowotworów

Spożycie mięsa a ryzyko nowotworów

mgr inż. Iwona Sajór
Obecny stan wiedzy naukowej nie pozostawia żadnych wątpliwości – regularne spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa jest związane z większą częstością zachorowania na nowotwory złośliwe. Szczególnie narażone są ...
Mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

Mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz mgr inż. Anna Taraszewska dr Katarzyna Wolnicka
Produkty z tej grupy są źródłem pełnowartościowego białka – bardzo ważnego składnika dla rosnącego młodego organizmu. Białko mięsa, ryb i jaj charakteryzuje się szczególne dużą wartością odżywczą. Białko stanowi ...
Jak grillować, by nie zaszkodzić zdrowiu?

Jak grillować, by nie zaszkodzić zdrowiu?

Od wiosny do jesieni lubimy spędzać czas w gronie rodziny i znajomych na świeżym powietrzu. Lubimy też obiady pod chmurką, które najczęściej przybierają postać grillowanych potraw. Zadbajmy przy tej okazji o zdrowie, na które ...
Czy mięso czerwone jest zdrowe?

Czy mięso czerwone jest zdrowe?

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Mięso dostarcza ważnych składników odżywczych, ale zawiera również substancje niezdrowe. Nadmierne spożycie mięsa czerwonego zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób. Ile mięsa jeść i jakie wybierać – pisze nasz ...
Karnityna – coraz bardziej popularna

Karnityna – coraz bardziej popularna

mgr inż. Dijana Soroka
Karnityna jest aminokwasem, który znajduje się naturalnie w wielu produktach spożywczych. Jest także wytwarzana przez organizm człowieka. Poznanie funkcji, jakie karnityna pełni w rozwoju i fizjologii organizmu, oraz potencjalnych ...
Co warto wiedzieć o… mięsie, rybach, jajach i ich przetworach

Co warto wiedzieć o… mięsie, rybach, jajach i ich przetworach

prof. dr hab. Hanna Kunachowicz mgr inż. Wojciech Kłys
Mięso, ryby, jaja i ich przetwory ze względu na zawartość białka o wysokiej wartości odżywczej stanowią jedno z podstawowych jego źródeł. Co więcej, są ważnym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych ...