Tag: izomery trans Powrót

Izomery trans kwasów tłuszczowych – stan aktualny

Izomery trans kwasów tłuszczowych – stan aktualny

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ mgr inż. Edyta Jasińska-Melon
Izomery trans kwasów tłuszczowych (ang. trans fatty acids, TFA, tłuszcze trans), z punktu widzenia budowy chemicznej, oznaczają kwasy tłuszczowe z co najmniej jednym niesprzężonym (tj. przerwanym co najmniej jedną grupą ...
Mity na temat izomerów trans kwasów tłuszczowych

Mity na temat izomerów trans kwasów tłuszczowych

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ mgr inż. Edyta Jasińska-Melon
Izomery trans – warto wiedzieć

Izomery trans – warto wiedzieć

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ dr n. roln. Ewa Rychlik
Czym są izomery trans? Izomery trans kwasów tłuszczowych (TFA – ang. Trans Fatty Acids, tłuszcze trans) są to wszystkie izomery geometryczne jednonienasyconych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, mające niesprzężone ...
Baza izomerów trans – okiem użytkownika

Baza izomerów trans – okiem użytkownika

mgr Tomasz Szymański
Dzięki badaniom prowadzonym w Instytucie Żywności i Żywienia znana jest zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych w coraz większej liczbie produktów spożywczych. Na tej podstawie powstaje elektroniczna baza danych — ...
Tłuszcze trans – wiem, gdzie są – nie kupuję! e-baza

Tłuszcze trans – wiem, gdzie są – nie kupuję! e-baza

prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz
Rozwój technologii i produkcji żywności, wiążący się z postępem cywilizacyjnym, stworzył w skali masowej szanse na zaspokojenie potrzeb żywieniowych ludzkości. Z drugiej strony zwiększył ryzyko rozwoju różnych groźnych ...
Izomery trans pod lupą nauki - wywiad z prof. Hanną Mojską

Izomery trans pod lupą nauki - wywiad z prof. Hanną Mojską

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
- Jakie jest przeznaczenie funkcjonalne, a jaki sens naukowy przygotowywanej bazy? - W Instytucie Żywności i Żywienia (IŻŻ) została opracowana, po raz pierwszy w Polsce, elektroniczna baza zawartości izomerów trans kwasów ...
Czy margaryny miękkie zawierają izomery trans?

Czy margaryny miękkie zawierają izomery trans?

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ mgr inż. Edyta Jasińska-Melon
Zgodnie z aktualnymi zaleceniami w profilaktyce chorób żywieniowo zależnych, w tym przede wszystkim chorób sercowo-naczyniowych, tłuszcze zwierzęce powinny być zastępowane olejami roślinnymi z wyjątkiem olejów tropikalnych ...
Izomery TRANS – jak dokonywać wyborów zakupowych

Izomery TRANS – jak dokonywać wyborów zakupowych

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
Trans kwasy tłuszczowe (TFA) zostały naukowo uznane za czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych oraz wielu innych chorób i zaburzeń stanu zdrowia. Dlatego Instytut Żywności i Żywienia udostępnił internetową bazę danych o ...
Dlaczego ogranicza się w diecie dzieci podaż kwasów tłuszczowych nasyconych i izomerów typu trans?

Dlaczego ogranicza się w diecie dzieci podaż kwasów tłuszczowych nasyconych i izomerów typu trans?

mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga
Tłuszcz w diecie dzieci powinien stanowić nawet 35-40% jej energetyczności. To więcej niż u dorosłych. Biorąc pod uwagę fakt, że mózg składa się w dużej mierze z tłuszczu (w 50-60% swojej masy), a tłuszcz uczestniczy w ...
Izomery trans a choroby alergiczne

Izomery trans a choroby alergiczne

mgr inż. Edyta Jasińska-Melon
Wysokie pobranie izomerów trans kwasów tłuszczowych (ang. trans fatty acids, TFA) z dietą może prowadzić do wzrostu ryzyka rozwoju chorób alergicznych, w tym astmy, atopowego zapalenia skóry oraz alergicznego nieżytu nosa. Z tego ...
Korzystna zmiana: mniej szkodliwych izomerów trans w ciastach

Korzystna zmiana: mniej szkodliwych izomerów trans w ciastach

mgr inż. Edyta Jasińska-Melon
Niedawno opublikowane wyniki badań Instytutu Żywności i Żywienia wskazują na korzystną zmianę w zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w produktach cukierniczych.