Tag: gluten Powrót

Jaka dieta w celiakii? Zalecenia i jadłospis do pobrania
Celiakia, znana również jako choroba trzewna, jest trwającą przez całe życie nietolerancją glutenu – białka obecnego w niektórych zbożach.

Przewodnik smakosza: Produkty bezglutenowe
Przewodnik smakosza - Jak wybrać dobry produkt?: Produkty bezglutenowe - mgr inż. Magdalena Siuba-Strzelińska

Wprowadzanie glutenu do diety niemowląt
Według aktualnego schematu żywienia niemowląt (2014) dietę niemowląt można zacząć rozszerzać, czyli wprowadzać produkty inne niż mleko, po 4 miesiącu, najlepiej między 17, a 26 tygodniem życia. Najlepiej wprowadzać je ...

Czy gluten jest trujący?
Moda na dietę bezglutenową nadal trwa, co sprawia, że wiele osób, bez konkretnej przyczyny, zaczyna ją stosować. Tymczasem dla większości z nas nie istnieje powód, dla którego nie powinniśmy jeść glutenu. Jeżeli jednak ...

Gluten - wróg czy przyjaciel?
Dieta bezglutenowa stała się ostatnio bardzo popularna, a liczba jej zwolenników wciąż rośnie. Nie zawsze wynika to ze wskazań medycznych. Coraz częściej stosują ją osoby zdrowe, które wykluczając gluten z jadłospisu chcą ...

Co warto wiedzieć o… produktach zbożowych
Informacje o wartości odżywczej i energetycznej oraz o zawartości błonnika w produktach zbożowych.

Celiakia
Celiakia, zwana także chorobą trzewną, to trwała nietolerancja glutenu. Czynnikiem etiologicznym tej choroby jest gliadyna, czyli rozpuszczalna w alkoholu frakcja glutenu. Gluten to białko obecne w ziarnach pszenicy, żyta i ...

Dieta bezglutenowa – jak ją zastosować w leczeniu
Dla osób z celiakią, alergią na gluten lub pszenicę, czy nadwrażliwością na gluten jedynym lekarstwem jest dieta bezglutenowa. W odróżnieniu od alergii na gluten (gdy dieta bezglutenowa może być wprowadzona czasowo, zgodnie z ...