Tag: dieta Powrót

Dietetyczne sposoby na Helicobacter pylori
Zakażenie bakterią Helicobacter pylori może dotyczyć nawet 70-80% polskiej populacji ogólnej. W większości przypadków zakażenie ma charakter bezobjawowy (nosicielslstwo), ale u około 20-30% osób występuje zakażenie, któremu ...

Czy warto obniżać poziom cholesterolu?
Ostatnio w mediach ukazują się doniesienia dotyczące wątpliwego znaczenia wysokiego stężenia cholesterolu w surowicy dla naszego zdrowia. Pojawiają się również informacje o szkodliwości stosowania leków obniżających ...

Co jeść, by mieć zdrową cerę?
Prawidłowo zbilansowana dieta dodatkowo wzbogacona w składniki korzystnie wpływające na stan skóry to doskonały sposób na piękną i zadbaną cerę, ale również metoda wspomagająca leczenie jej niedoskonałości np. trądziku.

Jaka dieta w otyłości? Zalecenia i jadłospis do pobrania
Otyłość jest uznawana obecnie za najważniejszą przewlekłą chorobę niezakaźną. Jest to schorzenie odznaczające się patologicznie zwiększonym udziałem tkanki tłuszczowej. Prowadzi to do zaburzenia czynności organizmu oraz ...

Jaka dieta w celiakii? Zalecenia i jadłospis do pobrania
Celiakia, znana również jako choroba trzewna, jest trwającą przez całe życie nietolerancją glutenu – białka obecnego w niektórych zbożach.

Jaka dieta w dnie moczanowej? Zalecenia i jadłospis do pobrania
Dna moczanowa (inaczej: podagra lub artretyzm) to choroba spowodowana wysokim stężeniem kwasu moczowego we krwi. Jego nadmiar odkłada się w stawach, ścięgnach i otaczających je tkankach w postaci kryształków kwasu moczowego. ...

Czy sportowcy mogą solić więcej?
Jeśli jesteś wyczynowym sportowcem lub amatorem uprawiającym rekreacyjnie sport na wysokim poziomie, to nie musisz stosować się do zaleceń dotyczących ograniczania soli w diecie, jakich powinna przestrzegać reszta populacji.

"Mam problem...": Jak ograniczyć jedzenie słodyczy
"Mam problem...". Porady dietetyka: Jak ograniczyć jedzenie słodyczy - mgr Paulina Gąsiewska

Mam problem... Czym w diecie zastąpić mięso?
"Mam problem...". Porady dietetyka: Czym w diecie zastąpić mięso? - mgr Hanna Stolińska-Fiedorowicz

Fakty i Mity: Czy ziemniaki tuczą?
FAKTY I MITY: Czy ziemniaki tuczą? - mgr inż. Emilia Kołodziejska

Fakty i Mity: Zupy są tuczące
FAKTY I MITY: Zupy są tuczące - mgr inż. Barbara Wojda

Fakty i Mity: Jedząc mniej na pewno schudniemy
FAKTY I MITY: Jedząc mniej na pewno schudniemy - mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz.

Posiłki przedtreningowe
Najważniejszą rolą posiłku przedtreningowego jest dostarczenie odpowiedniej ilości energii, głównie węglowodanów, na czas treningu. Taki posiłek powinien też zapobiegać uczuciu głodu i dostarczać wody. A jednocześnie nie ...

Kiedy warto zgłosić się do psychodietetyka?
Psychodietetycy coraz częściej pojawiają się jako eksperci w mediach. Udzielają wywiadów i zabierają głos w wielu kwestiach dotyczących żywienia. Ich usługi możemy spotkać w poradniach zarówno dietetycznych, jak i ...

Praktyczne wskazówki dla maratończyków
U maratończyków żywienie ma istotne znaczenie szczególnie w okresie tuż przed zawodami. Ten tekst jest poświęcony odżywianiu na kilka dni przed startem i w dniu maratonu.

Witamina D w diecie sportowca
Witamina D jest jedną z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W przeciwieństwie do pozostałych witamin może być wytwarzana w istotnych ilościach w organizmie. Ma to miejsce w skórze pod wpływem promieni słonecznych. Niestety ...

Żelazo w diecie sportowca
Nie ma wątpliwości, że żelazo odgrywa kluczową rolę w procesach związanych z wydolnością fizyczną. Bardzo często jest to pierwiastek niedoborowy. Żelazo słusznie kojarzy się z hemoglobiną i w związku z tym z transportem ...

Co zrobić gdy motywacja podczas odchudzania spada?
Kiedy podejmujemy decyzję o zmianie diety i zgubieniu kilku kilogramów poziom naszej motywacji zazwyczaj jest wysoki. Mamy chęć do działania, osiągnięcie celu staje się dla nas priorytetem, jesteśmy gotowi na zmianę. Zaczynamy ...

Jak dietą zwiększyć wydolność organizmu?
Istnieje kilka sposobów na zwiększenie wydolności organizmu poprzez korzystne zmiany w diecie oraz odpowiednio dobraną suplementacę. Oto one:

Posiłki potreningowe
Zadaniem posiłku potreningowego jest uzupełnienie glikogenu oraz dostarczenie substratów potrzebnych do regeneracji po treningu.

Suplementacja diety sportowca
Zgodnie z definicją suplement diety to środek spożywczy, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety, będący skoncentrowanym źródłem witamin lub składników mineralnych lub innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub ...

Dieta kobiety ciężarnej w świetle zaleceń międzynarodowych
O diecie kobiet ciężarnych powstało wiele artykułów, a informacje, które są przekazywane bywają niekiedy sprzeczne. Co jeść i pić, a czego unikać, co jest dobrym postępowaniem, a co zbędnym czy nawet szkodliwym – na te ...

Czy trzeba ograniczyć węglowodany, żeby schudnąć?
Węglowodany nie są jednorodną grupą. Ze względu na budowę i właściwości fizykochemiczne dzielimy je na węglowodany proste i złożone, czyli mono- i polisacharydy.

Soja dla mężczyzn – jeść czy nie jeść?
Soja jest aktualnie chyba jednym z najbardziej kontrowersyjnych produktów spożywczych. Spożycie jej wiąże się z wieloma wątpliwościami. Rozważamy jej zastosowanie w przypadku chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, ...

Żywienie dzieci w wieku 1-3 lat
Rozszerzanie diety niemowlęcia zgodnie ze schematem żywienia niemowląt, czyli wprowadzanie do jadłospisu różnych produktów oraz zmiana ich konsystencji, ułatwia płynne przejście w 1. roku życia do diety tzw. stołu rodzinnego. ...

Nawet dzieci mogą być na diecie wegetariańskiej
Dieta wegetariańska może mieć różne oblicze – może ograniczać spożycie wszystkich produktów odzwierzęcych (mięsa, ryb, owoców morza, jaj, produktów mlecznych, miodu) i wtedy nazywa się wegańską, może dopuszczać ...

Unikaj owoców, bo mają cukier
Owoce są źródłem cukrów prostych – to niezaprzeczalny fakt. Wiele osób zadaje sobie pytanie czy z tego powodu należy ich unikać w codziennej diecie? Albo czy cukier z owoców działa w podobny sposób na organizm, jak ten ...

Dieta kobiet i mężczyzn - czym powinna się różnić?
Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze zależy od płci, wieku, aktywności fizycznej, stanu fizjologicznego (np. ciąża), klimatu, w którym żyjemy, a także od uwarunkowań genetycznych oraz warunków bytowania i trybu ...

Najczęstsze mity w sporcie rekreacyjnym
1. MIT: Musisz jeść bardzo dużo białka Jest to chyba najczęstszy mit. Wiele osób zjada ilości białka, które są rekomendowane sportowcom i nie ma potrzeby by zwiększali ilość białka w diecie, kiedy ...

Dieta sokowa – na oczyszczanie, na odchudzanie, na raka?
Czy dieta oparta na spożyciu jedynie soków jest skutecznym sposobem na redukcję masy ciała? Czy oczyści organizm i najważniejsze, czy pozwoli pokonać chorobę nowotworową? Zdecydowanie nie. Zaraz dowiemy się dlaczego.

5.03.2018, Byczdrowym.pl: Co służy naszym zębom?
Zdrowe i mocne zęby to nie tylko wynik częstych wizyt u dentysty czy codziennego ich szczotkowania. Duże znaczenie ma również odpowiednia dieta, która wpływa zarówno na prawidłowy wzrost zębów jak i zapobiega rozwojowi chorób ...

Olej palmowy w produktach żywnościowych - polecany czy niewskazany?
Olej palmowy występuje obecnie w bardzo wielu produktach spożywczych, takich jak np. margaryny, produkty cukiernicze, lody, czekolady, produkty piekarnicze. Ocenia się, że nawet ok. 50% produktów obecnych na rynku może zawierać ...

Nadzwyczajna moc orkiszu
Produkty żywnościowe na bazie pszenicy orkiszowej (mąki, płatki, otręby, pieczywo) to doskonałe źródło m.in. witamin z grupy B, błonnika pokarmowego, białka roślinnego, fitosteroli czy składników mineralnych. Bioaktywne ...

Czy dieta może modyfikować aktywność genów?
Macierzyństwo to ważny okres w życiu kobiety. Jak powszechnie wiadomo, przyszła mama powinna zdrowo się odżywiać. W świetle badań epigenetycznych okazuje się, że to co kobieta spożywa w czasie ciąży, szczególnie w pierwszym ...

Dieta fleksitariańska, czyli… elastyczny wegetarianizm
Diety wegetariańskie w ostatnim czasie zdecydowanie zyskują na popularności. Istnieje również coraz więcej dowodów naukowych świadczących o tym, że ograniczenie spożycia mięsa sprzyja zachowaniu prawidłowego stanu zdrowia, a ...

Sól w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki
Spożycie sodu (sól jest jednym z największych źródeł tego składnika w diecie) w Polsce przekracza zalecane normy. Konsekwencją nadmiernego spożycia sodu może być nadciśnienie tętnicze, a także zwiększone ryzyko wystąpienia ...

Najnowszy ranking diet – degradacja diet niskowęglowodanowych
Jak co roku na platformie internetowej U.S. News & World Report został opublikowany najnowszy ranking oceniający najbardziej popularne i najczęściej stosowane diety świata. Większego zaskoczenia na podium nie było, natomiast na ...

Zalecenia i przeciwwskazania dietetyczne w chorobach nowotworowych
Nowotwory złośliwe to duża i niejednorodna grupa chorób, które po schorzeniach układu sercowo-naczyniowego są drugą najpowszechniejszą przyczyną zachorowalności i śmiertelności wśród Polaków. Jak powstają nowotwory? Na ...

Nietolerancja laktozy – co można stosować, a czego unikać w diecie?
Nietolerancja laktozy jest zaburzeniem trawienia i stanowi jedną z najczęstszych nietolerancji pokarmowych u człowieka. W Polsce - według danych z różnych źródeł - występuje u 1,5% niemowląt i dzieci oraz u 20-37% osób ...

W strączkowych siła!
Potrawy z nasion roślin strączkowych, jak fasola, soja, bób, soczewica, są dobrym źródłem białka i stanowią cenny składnik diety. Dlatego wprowadź je do diety swojego dziecka.

Chcesz schudnąć – musisz jeść!
Wakacje coraz bliżej, a Ty za wszelką cenę chcesz pozbyć się nadmiernych kilogramów? Postanowiłaś przejść na dietę i jeść jak najmniej, w nadziei, że tym sposobem schudniesz o wiele ...

Przytyć? Schudnąć? - BMI prawdę Ci powie
Moda na odchudzanie trwa wśród Twoich znajomych, kolorowe okładki gazet informują o najnowszej „diecie cud”, a Internet donosi o kolejnej odchudzonej gwieździe… Wpadasz więc na pomysł, aby także przejść na ...

Dieta vs sport – co wybrać?
Zmiana nawyków żywieniowych czy aktywność fizyczna – co wybrać, jeśli Twoim celem jest zdrowe i szczupłe ciało? Odpowiedź jest trywialnie prosta. Połącz dietę i sport. Jedyną słuszną i skuteczną drogą do utrzymania ...

Prawdziwa dieta CUD!
Chcesz poznać prawdziwą dietę cud? Taką, która dostarczy wszystkich składników odżywczych, korzystnie wpłynie na pamięć i koncentrację, a także na wygląd skóry, włosów i paznokci, zmniejszy ryzyko wystąpienia licznych ...

Na co należy zwrócić uwagę w diecie seniora
Starzenie się jest nieodłącznie związane ze zmianami zachodzącymi w naszej kondycji fizycznej i psychicznej. Pojawiające się w tym okresie różne problemy zdrowotne mogą wiązać się z niedoborami składników odżywczych, ...

Wymienniki produktów spożywczych w diecie redukcyjnej
Stosowanie gotowego jadłospisu nie jest dobrym rozwiązaniem w walce z nadmiernymi kilogramami. Jednak wiele osób faktycznie lepiej radzi sobie w początkowym etapie zmiany nawyków żywieniowych z propozycjami posiłków na każdy ...

Jak nie ulegać żywieniowym grzeszkom podczas odchudzania?
Wydaje nam się, że jeden mały kawałek tortu albo batonik prawie nie ma kalorii i nie wpłynie negatywnie na masę naszego ciała? Niestety, podjadanie między posiłkami jest jedną z głównych przyczyn tycia. ...

Zalecenia żywieniowe w nadczynności tarczycy
Dieta w nadczynności tarczycy powinna być oparta na zasadach zdrowego żywienia. Jej celem jest zapobieganie wyniszczeniu organizmu, przy zbyt szybkiej utracie masy ciała, który towarzyszy chorobie.

Niedoczynność tarczycy - postępowanie dietetyczne
Niedoczynność tarczycy daje szereg objawów. Otoczenie pacjenta często nie rozumie dolegliwości, z którymi musi borykać się osoba zmagająca się z tą chorobą. Istotne w leczeniu są leki i odpowiednia dieta: pozwala ona nie tylko ...

Żywienie w kontroli zaburzeń lipidowych
Istnieją silne dowody na to, że żywienie wpływa na rozwój miażdżycy poprzez oddziaływanie bezpośrednie oraz na czynniki ryzyka tej choroby, m.in. nieprawidłowe stężenia lipidów w krwi, zwłaszcza cholesterolu frakcji LDL, ...

Napoje w diecie młodzieży – co warto o nich wiedzieć?
Słodkie napoje, obok słonych przekąsek, są powszechnie obecne w diecie młodzieży. Ważne jest, aby produkty te nie były podstawą żywienia. Jeśli nie można z nich zrezygnować całkowicie, to starać się wybierać ...

Produkty i potrawy dozwolone lub niewskazane w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym
Co jeść a czego unikać, gdy chorujesz na nadciśnienie tętnicze.

Dieta RZS w punktach
Dieta skrojona na Twoją miarę – to podstawowe zalecenie żywieniowe, jeśli chorujesz na RZS. Są oczywiście zalecenia ogólne, czyli szereg wskazówek dotyczących ogólnej formy odżywiania, wyboru określonych produktów ...

Gdy choruje wątroba...
Na hamburgera z frytkami czy kromkę chleba ze smalcem nawet zdrowe osoby mogą sobie pozwolić, tylko od czasu do czasu. Osoby z chorą wątrobą takie przysmaki zdecydowanie powinny skreślić ze swojego jadłospisu. Dzięki temu mają ...

Jak jeść w chorobie wrzodowej?
Łatwo strawne, małe i częste posiłki poprawią komfort życia osoby cierpiącej na chorobę wrzodową. Dieta nie ma tu aż tak terapeutycznego znaczenia, ograniczenie jednak pewnych produktów i spora częstotliwość spożywanych ...

Jak jeść, aby schudnąć?
Zdrowe odchudzanie polega na stopniowej utracie zbędnych kilogramów. Próby odchudzania szybko i gwałtownie, zwykle skutkują ponownym przybraniem kilogramów, często większych niż prędko uzyskana ich redukcja. Nie warto ...

Jak gotować smacznie i zdrowo będąc na diecie odchudzającej?
„Jak sobie pościelisz, tak się wyśpisz” Czy ktoś by się spodziewał, że to znane polskie przysłowie może znaleźć swoje odzwierciedlenie również w przypadku zdrowego żywienia ...