Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1½ szklanki startej na małych oczkach marchwi (150 g)
  • 1 średnie jabłko
  • po 1 szklance mąki razowej i pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub pół laski wanilii
  • ¾ filiżanki oleju rzepakowego (100 g)
  • ½ filiżanki cukru trzcinowego i 2 łyżki miodu
  • po 2 łyżki suszonej żurawiny i orzechów włoskich
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nagrzać do 170oC.
2. Obrać marchew, umyć, zetrzeć na tarce na małych oczkach. Jabłko obrać, pokroić w kostkę ok. 1,5 cm.
3. Oddzielić żółtko od białek – białka ubić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo do białek + miód.
4. Do jednej miski przesiać mąki, sodę, proszek do pieczenia. Dodać cynamon, szczyptę soli, wanilię.
5. Mieszając mikserem jajka, stopniowo dodawać suche produkty, naprzemiennie z olejem. Konsystencja powinna być gęsta.
6. Mieszając łyżką dodawać marchew, orzechy i żurawinę.
7. Okrągłą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Można pośrodku umieścić stożek – ciasto będzie wyższe.
8. Do wylanej masy powtykać kostki jabłka.
9. Piec przez 45-50 minut, grzanie z termoobiegiem, sprawdzając drewnianym patyczkiem, aż będzie suchy.
Polewa: Na jedną część (z 10): 1 łyżeczka serka naturalnego, posypana 1 łyżeczką płatków migdałowych.

Kaloryczność 1 porcji bez polewy: 245 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcze: 13 g
Węglowodany: 28 g
Błonnik: 2,5 g

Kaloryczność 1 porcji z polewą: 305 kcal
Białko: 7,7 g
Tłuszcze: 19 g
Węglowodany: 29,5 g
Błonnik: 3 g

Autor przepisu: mgr inż. Izabela Przybysz
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Ciastka fasolowo-czekoladowe

Ciastka fasolowo-czekoladowe

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli (bez zalewy)
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki mleka 2%
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

1. Fasolę, miód, olej i mleko zmiksować blenderem na gładką masę.
2. Dodać kakao, siemię lniane i proszek do pieczenia, całość wymieszać. Odstawić na około 10 minut.
3. W tym czasie pokroić czekoladę na drobne kawałki, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
4. Nakładać po 1 łyżce masy formując okrągły kształt ciastek (lekko spłaszczyć) i posypać czekoladą.
5. Piec w temperaturze 180oC (termoobieg) przez około 20-25 minut.

Autor przepisu: mgr Beata Bondyra
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Pudding chia z musem z mango

Pudding chia z musem z mango

Składniki:

  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 2 łyżki nasion chia
  • ½ całego mango (ok. 200 g)

Sposób przygotowania:

1. Do małego garnuszka wlać mleko kokosowe.
2. Dodać nasiona chia i gotować na małym ogniu ok. 3 minut (aż nasiona zaczną charakterystycznie „kleikować”).
3. W międzyczasie pokroić obrane mango, zblendować.
4. Zawartość garnka przelać do wysokiego naczynia (szklanki, filiżanki) i zalać musem.

Autor przepisu: mgr Aleksandra Kwiatkowska-Kosterna
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Mocno czekoladowe babeczki fasolowe

Mocno czekoladowe babeczki fasolowe

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 dojrzały banan
  • 2 jajka
  • 1 ½ łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

1. Fasolę przepłukać pod bieżącą wodą. Razem z bananem rozdrobnić blenderem na gładką masę.
2. Dodać jajka, olej, kakao i proszek do pieczenia, całość wymieszać.
3. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki, dodać do masy i wymieszać.
4. Gotowe ciasto przekładać do foremek (na 3/4 wysokości) i piec w temperaturze 180oC (termoobieg) przez około 30 minut.

Autor przepisu: mgr Beata Bondyra
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Ciasteczka owsiane z suszonymi owocami

Ciasteczka owsiane z suszonymi owocami

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 płaskie łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka nasion siemienia lnianego
  • 1 jajko
  • 1 średni banan
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 3 suszone figi
  • po 2 łyżki jagód goji i suszonej żurawiny
  • 4 suszone daktyle
  • 1 łyżeczka nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
  • ½ łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

1. Zalać daktyle wrzątkiem, odstawić na noc.
2. Drobno posiekać wszystkie owoce, a banana zblendować na gładką masę.
3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce.
4. Piekarnik nastawić na 180oC (z funkcją termoobiegu).
5. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, uformować kule o średnicy ok. 6-7 cm.
6. Kulki spłaszczyć dłonią i poukładać na blasze.
7. Piec ok. 20-25 min.

Autor przepisu: mgr Aleksandra Kwiatkowska-Kosterna
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Cynamonowy pudding chia z musem bananowym

Cynamonowy pudding chia z musem bananowym

Składniki:

  • 1 niepełna szklanka mleka (200 ml)
  • 3 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka miodu
  • przyprawy: cynamon, kardamon

Sposób przygotowania:

1. Podgrzać mleko w rondelku.
2. Dodać do niego przyprawy, ciągle mieszając. Nie doprowadź do wrzenia.
3. Dodać łyżeczkę miodu, poczekać aż się rozpuści a następnie dodać nasiona chia.
4. Przelać całość do miseczki lub słoika, odłożyć, aby ostygło.
5. Następnie wstawić do lodówki na noc.
6. Do gotowego puddingu, dodać pokrojonego banana.

Autor przepisu: mgr Małgorzata Dziekońska
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Świąteczny makowiec bez mąki i cukru

Świąteczny makowiec bez mąki i cukru

Składniki:

  • 400 g suchego maku
  • 4 średnie jabłka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki nasion chia
  • 3 łyżki rodzynek
  • ½ szklanki drobno posiekanych orzechów np. włoskich

Sposób przygotowania:

1. Mak zalać wrzątkiem, następnie ostudzić i zmielić.
2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
3. Przygotowany wcześniej mak i jabłka połączyć, dodać olej, jajka, miód, proszek do pieczenia i nasiona chia.
4. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać rodzynki oraz orzechy i ponownie wymieszać.
5. Gotową masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piec w temp. 180oC przez 30 minut z funkcją termoobiegu.

Autor przepisu: mgr Aleksandra Wedziuk
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Ciasteczka owsiane z cynamonem i orzechami

Ciasteczka owsiane z cynamonem i orzechami

Składniki:

  • ¾ szklanki (100 g) płatków owsianych górskich
  • 2 średnie jabłka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka miodu (jeśli jabłka są mocno dojrzałe, może być bez)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki rodzynek (20 g) lub suszonej żurawiny
  • 2 łyżki orzechów np. laskowych (20 g)

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nagrzać do 180oC.
2. Roztrzepać w misce jajko z miodem i cynamonem.
3. Dodać umyte, starte na grubych oczkach jabłka.
4. Do połączonych składników dorzucić płatki owsiane oraz olej.
5. Całość ugnieść widelcem do momentu połączenia składników.
6. Orzechy rozdrobnić blenderem, razem z rodzynkami dodać do masy.
7. Na 15 minut odstawić pod przykryciem połączone składniki.
8. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z gotowej masy widelcem uformować 10 ciastek.
9. Ponieważ ciastka mogę przywierać, po 15 minutach warto przekręcić je szpatułką na drugą stronę i piec kolejne 10-15 minut, bez termoobiegu.

Autor przepisu: mgr inż. Izabela Przybysz
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Dyniowo-czekoladowe babeczki z mąki orkiszowej

Dyniowo-czekoladowe babeczki z mąki orkiszowej

 Zamiast pieczonej dyni można wykorzystać 2 bardzo dojrzałe banany, oprócz odpowiedniej konsystencji nadadzą babeczkom naturalnej słodyczy.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 250 g dyni
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 10 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść mrożonych owoców (możesz wybrać dowolne: truskawki, wiśnie, porzeczki, jagody)
  • dodatki: wiórki kokosowe/płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

1. Nastawić piekarnik na 200oC i upiec dynię.
2. Przygotować blachę do pieczenia babeczek i wyłożyć je papierowymi foremkami, do których następnie należy przełożyć gotowe ciasto.
3. Połączyć ze sobą wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i kakao).
4. W oddzielnej misce, dodać jajko i olej rzepakowy oraz ostudzoną pieczoną dynię (lub rozgnieć widelcem banany i połącz z resztą składników).
5. Połączyć obie mieszaniny i wymieszać dokładnie mikserem lub trzepaczką.
6. Następnie dodać mrożone owoce i delikatnie zamieszać łyżką.
7. Rozłożyć ciasto równomiernie do papierowych foremek.
8. Nagrzać piekarnik do 200oC i piec ok. 20 minut do wyrośnięcia
9. Po upieczeniu odstawić na chwilę do wystygnięcia.

Autor przepisu: mgr Małgorzata Dziekońska
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki kremu orzechowego
  • 2 średnie banany
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki nasion lnu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nagrzać do 180oC.
2. Wąską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i zmiksować, aż utworzy się sztywna piana.
4. W oddzielnym naczyniu ubić żółtka. Dodać krem orzechowy, miód i zmiksować.
5. Banany obrać i rozdrobić na mus, następnie dodać je do masy miodowo-orzechowej.
6. Do tak powstałej masy wsypać proszek do pieczenia, sodę, mąkę, nasiona i zmiksować na wolnych obrotach.
7. Na koniec dodawać stopniowo pianę z białek, delikatnie mieszając za pomocą łyżki.
8. Całość przełożyć do blaszki, wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 65 minut (należy sprawdzać stopień wypieczenia chlebka patyczkiem). Odstawić do ostygnięcia.

Autor przepisu: mgr Aleksandra Kwiatkowska-Kosterna
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl