Tag: cukrzyca Powrót

Cukrzyca typu 2 - zalecenia i jadłospis

Cukrzyca typu 2 - zalecenia i jadłospis

Cukrzyca to choroba metaboliczna charakteryzującą się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi na skutek upośledzonego działania lub wydzielania insuliny. Jest to zespół zaburzeń metabolicznych, które prowadzą do nieprawidłowej ...
Owoce w cukrzycy – jeść czy nie jeść?

Owoce w cukrzycy – jeść czy nie jeść?

mgr inż. Aleksandra Cichocka
Czy osoby z cukrzycą nie mogą jeść owoców? To jedno z najczęściej zadawanych pytań przez osoby chorujące na cukrzycę. Istnieje wiele mitów na ten temat. Jedni mówią „nie powinieneś”, inni wręcz przeciwnie – ...
18.06.2018, www.zdrowie.pap.pl: 5 mało znanych faktów na temat cukrzycy

18.06.2018, www.zdrowie.pap.pl: 5 mało znanych faktów na temat cukrzycy

Wiesz, że można cofnąć cukrzycę typu 2? Dlaczego istotne jest mierzenie obwodu pasa? Które leki mogą pośrednio wywołać cukrzycę? Poznaj ważne fakty o tej chorobie.
Metody oceny insulinooporności

Metody oceny insulinooporności

lek. med. Anna Grodowska
Insulinooporność (IR – insulin resistance) można oceniać przy użyciu metod bezpośrednich lub pośrednich. Bezpośrednie – wymagają podawania pacjentowi insuliny w celu sprawdzenia reakcji organizmu. Metody pośrednie ...
Cukrzyca: Nie chcemy walczyć. Chcemy zapobiegać.
14.06.2018

Cukrzyca: Nie chcemy walczyć. Chcemy zapobiegać.

W środę 13 czerwca w Instytucie Żywności i Żywienia została zorganizowana kolejna konferencja prasowa z cyklu „Uczmy się piramid!”. Tym razem tematem spotkania była skuteczna profilaktyka cukrzycy i stanu ...
Aktywność fizyczna w insulinooporności

Aktywność fizyczna w insulinooporności

dr Anna Kęska
Insulinooporność to stan organizmu, w którym dochodzi do zmniejszenia wrażliwości tkanek docelowych na insulinę, pomimo jej prawidłowego, a nawet podwyższonego stężenia we krwi. Nieprawidłowa odpowiedź komórek na działanie ...
Cukrzyca – w liczbach. Czy powinniśmy się bać?

Cukrzyca – w liczbach. Czy powinniśmy się bać?

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Cukrzyca jest jedną z najczęściej występujących chorób przewlekłych, stanowi ogromny problem zdrowotny i ekonomiczny wielu krajów. Nazywana jest pierwszą niezakaźną epidemią na świecie. Szacuje się, że 422 milionów osób na ...
Cukrzyca – epidemia XXI wieku

Cukrzyca – epidemia XXI wieku

Cukrzyca to pierwsza niezakaźna choroba, która została uznana przez ONZ za epidemię XXI wieku. Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia są zgodni: walka z cukrzycą to walka z otyłością - i to od najmłodszych lat.
Ile węglowodanów w diecie osób z cukrzycą typu 2?

Ile węglowodanów w diecie osób z cukrzycą typu 2?

mgr inż. Aleksandra Cichocka
Jednym z najczęściej występujących problemów zdrowotnych Polaków są zaburzenia gospodarki węglowodanowej, co wynika w głównej mierze z ciągle postępującej epidemii nadwagi i otyłości. Składnikiem żywności, który w ...
Światowy Dzień Cukrzycy – krótka historia choroby

Światowy Dzień Cukrzycy – krótka historia choroby

14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. To rocznica urodzin Fredericka Bantinga, odkrywcy insuliny. Jego odkrycie sprawiło, że cukrzyca, opisywana już przez starożytnych lekarzy, przestała być chorobą śmiertelną.
Co nowego w żywieniu w cukrzycy? Relacja z konferencji PTD
24.10.2017

Co nowego w żywieniu w cukrzycy? Relacja z konferencji PTD

Kolejna konferencja z cyklu „Standardy leczenia dietetycznego” zorganizowana przez Polskie Towarzystwo Dietetyki poświęcona tym razem profilaktyce i dietoterapii cukrzycy odbyła się 7 października 2017 roku w Warszawie.
Miażdżyca - cz. 3. Czynniki ryzyka

Miażdżyca - cz. 3. Czynniki ryzyka

prof. dr hab. med. Wiktor B. Szostak
Głównym sprawcą miażdżycy jest odkładający się w ścianach tętnic cholesterol. Są też jednak inne czynniki sprzyjające rozwojowi tej choroby.
Jaka dieta w otyłości i cukrzycy typu 2?

Jaka dieta w otyłości i cukrzycy typu 2?

mgr Diana Wolańska-Buzalska
Czy dietę niskokaloryczną i zalecaną w cukrzycy można połączyć? Oczywiście tak. Powinna być to dieta oparta na zasadach zdrowego żywienia, z wykorzystaniem produktów o niskim indeksie glikemicznym ...