Tag: cukier Powrót

Czy słodycze mogą być zdrowe?

Czy słodycze mogą być zdrowe?

mgr Diana Wolańska-Buzalska
Słodycze raw – surowe, bez pieczenia i łatwe w przygotowaniu są doskonałym zamiennikiem tradycyjnych słodyczy czy ciast. Słodkości te oparte na naturalnych produktach, bez dodatku cukru to doskonała alternatywa dla ...
Fakty i Mity: Miód jest zdrowszy od cukru

Fakty i Mity: Miód jest zdrowszy od cukru

FAKTY I MITY: Miód jest zdrowszy od cukru, dr n. med. Agnieszka Jarosz.
Cukier vs syrop glukozowo-fruktozowy

Cukier vs syrop glukozowo-fruktozowy

dr inż. Beata Przygoda
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w najnowszych zaleceniach zaproponowała obniżenie spożycia cukrów wolnych (dodanych) do poniżej 10% całodziennej energii, optymalnie do 5% energii ogółem.
Unikaj owoców, bo mają cukier

Unikaj owoców, bo mają cukier

mgr inż. Iwona Sajór
Owoce są źródłem cukrów prostych – to niezaprzeczalny fakt. Wiele osób zadaje sobie pytanie czy z tego powodu należy ich unikać w codziennej diecie? Albo czy cukier z owoców działa w podobny sposób na organizm, jak ten ...
Cukier - brązowy czy biały?

Cukier - brązowy czy biały?

mgr inż. Anna Taraszewska
Większość z nas wie, że cukier spożywany w nadmiarze nie sprzyja zdrowiu. Lubimy jednak smak słodki, więc sięgamy po inne jego rodzaje – wierząc, że będą dla nas zdrowsze. W obiegowej opinii cukier trzcinowy czy brązowy ...
Zbyt dużo cukru

Zbyt dużo cukru

Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że choć kupujemy coraz mniej cukru, to jego spożycie stale wzrasta. Zdaniem specjalistów to konsekwencja coraz częstszego sięgania po tzw. żywność wysoko przetworzoną. Jeśli nic ...
O cukrowym detoksie w Faktach TVN

O cukrowym detoksie w Faktach TVN

Wakacje to dobry moment na odstawienie cukru. Efekty czuje się już po kilku dniach. Nagle niesłodzona kawa czy herbata smakuje inaczej, jabłka są słodsze niż zazwyczaj. Jak smakuje życie bez cukru?
Jaka ilość cukru jest bezpieczna dla zdrowia?

Jaka ilość cukru jest bezpieczna dla zdrowia?

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Zagrożeniem dla naszego zdrowia może być nadmierne spożycie cukrów prostych dodanych. Do rozwoju jakich chorób może się przyczyniać? Jakiej ilości cukru nie powinniśmy przekraczać w naszej codziennej diecie? – pisze nasz ...
Cukry - co trzeba o nich wiedzieć

Cukry - co trzeba o nich wiedzieć

dr Anna Wojtasik
To nie tylko cukier, którego używamy do słodzenia kawy czy herbaty, to także inne substancje dodawane do produktów lub występujące w nich naturalnie. Zobaczmy, dlaczego nie powinniśmy spożywać cukrów w nadmiarze? Jakie jest ...