Tag: choroba Powrót

Jak uniknąć zawału serca i innych chorób sercowo-naczyniowych?

Jak uniknąć zawału serca i innych chorób sercowo-naczyniowych?

prof. dr hab. med. Barbara Cybulska
Niedawno dwa amerykańskie towarzystwa kardiologiczne, tj. American College of Cardiology i American Heart Association ogłosiły zalecenia odnośnie zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym (ChSN), głównie chorobie wieńcowej i udarowi ...
Dieta łatwostrawna - zalecenia i jadłospis

Dieta łatwostrawna - zalecenia i jadłospis

Dieta łatwostrawna, zwana również lekkostrawną, jest modyfikacją żywienia osób zdrowych, polegającą na doborze odpowiednich produktów spożywczych i technik kulinarnych. Stosujemy ją w chorobach przewodu pokarmowego (m.in. ...
Dietetyczne sposoby na Helicobacter pylori

Dietetyczne sposoby na Helicobacter pylori

mgr inż. Anna Taraszewska
Zakażenie bakterią Helicobacter pylori może dotyczyć nawet 70-80% polskiej populacji ogólnej. W większości przypadków zakażenie ma charakter bezobjawowy (nosicielslstwo), ale u około 20-30% osób występuje zakażenie, któremu ...
Cukrzyca typu 2 - zalecenia i jadłospis

Cukrzyca typu 2 - zalecenia i jadłospis

Cukrzyca to choroba metaboliczna charakteryzującą się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi na skutek upośledzonego działania lub wydzielania insuliny. Jest to zespół zaburzeń metabolicznych, które prowadzą do nieprawidłowej ...
Czy warto obniżać poziom cholesterolu?

Czy warto obniżać poziom cholesterolu?

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Ostatnio w mediach ukazują się doniesienia dotyczące wątpliwego znaczenia wysokiego stężenia cholesterolu w surowicy dla naszego zdrowia. Pojawiają się również informacje o szkodliwości stosowania leków obniżających ...
Nadciśnienie tętnicze - zalecenia i jadłospis do pobrania

Nadciśnienie tętnicze - zalecenia i jadłospis do pobrania

Nadciśnienie tętnicze rozpoznajemy, gdy w trzech pomiarach wykonanych w pozycji siedzącej po kilkuminutowym odpoczynku, w odstępach co najmniej kilkudniowych, wartości ciśnienia tętniczego wynoszą 140/90 mmHg lub więcej.
Zalecenia dietetyczne w chorobie wrzodowej

Zalecenia dietetyczne w chorobie wrzodowej

Choroba wrzodowa to jedno z najczęściej występujących schorzeń przewodu pokarmowego. Charakteryzuje się powstawaniem wrzodów żołądka lub dwunastnicy. Są to ubytki błony śluzowej sięgające do warstwy mięśniowej. Schorzenie ...
Zaburzenia lipidowe – zalecenia i jadłospis do pobrania

Zaburzenia lipidowe – zalecenia i jadłospis do pobrania

Zaburzenia lipidowe to stan, w którym stężenie lipidów i lipoprotein w osoczu nie odpowiada wartościom uznanym za prawidłowe.
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – zalecenia do pobrania

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – zalecenia do pobrania

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) należy do nieswoistych chorób zapalnych jelit. To grupa przewlekłych chorób układu pokarmowego, w których występują okresy wznowy i remisji. Epizody zaostrzeń mogą mieć przebieg ...
Dieta w chorobie refluksowej przełyku - zalecenia do pobrania

Dieta w chorobie refluksowej przełyku - zalecenia do pobrania

Choroba refluksowa przełyku (zwana również refluksem żołądkowo-przełykowym), to cofanie się treści żołądkowej do przełyku.
Jaka dieta w niedoczynności tarczycy? Zalecenia i jadłospis do pobrania

Jaka dieta w niedoczynności tarczycy? Zalecenia i jadłospis do pobrania

Niedoczynność tarczycy to niedobór hormonów tarczycy: T3-trijodotyroniny i T4-tyroksyny, powodujący spowolnienie procesów metabolicznych w organizmie człowieka.
Jaka dieta w celiakii? Zalecenia i jadłospis do pobrania

Jaka dieta w celiakii? Zalecenia i jadłospis do pobrania

Celiakia, znana również jako choroba trzewna, jest trwającą przez całe życie nietolerancją glutenu – białka obecnego w niektórych zbożach.
Jaka dieta w dnie moczanowej? Zalecenia i jadłospis do pobrania

Jaka dieta w dnie moczanowej? Zalecenia i jadłospis do pobrania

Dna moczanowa (inaczej: podagra lub artretyzm) to choroba spowodowana wysokim stężeniem kwasu moczowego we krwi. Jego nadmiar odkłada się w stawach, ścięgnach i otaczających je tkankach w postaci kryształków kwasu moczowego. ...
Alergia na pyłki drzew i żywność - reakcje krzyżowe

Alergia na pyłki drzew i żywność - reakcje krzyżowe

mgr inż. Barbara Wojda
Wiosna to ciężki okres dla alergików, zwłaszcza tych uczulonych na alergeny pyłków drzew. Uporczywy katar, łzawienie oczu, kaszel, zwłaszcza w nocy, to najczęstsze objawy. W Polsce główną przyczyną wiosennych problemów z ...
Leczenie żywieniowe dzieci

Leczenie żywieniowe dzieci

mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga
Leczenie żywieniowe to metoda medycznego żywienia (wspomagania żywienia) osób, które mają utrudnioną możliwość dostarczenia swojemu organizmowi optymalnego zapotrzebowania na składniki odżywcze – białko, tłuszcz, ...