Tag: cholesterol Powrót

Czy warto obniżać poziom cholesterolu?

Czy warto obniżać poziom cholesterolu?

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Ostatnio w mediach ukazują się doniesienia dotyczące wątpliwego znaczenia wysokiego stężenia cholesterolu w surowicy dla naszego zdrowia. Pojawiają się również informacje o szkodliwości stosowania leków obniżających ...
Cholesterol – jeść dużo czy mało – gdzie leży prawda?

Cholesterol – jeść dużo czy mało – gdzie leży prawda?

prof. dr hab. med. Barbara Cybulska
Cholesterol pokarmowy nie jest niezbędnym składnikiem diety i nie musi być wcale spożywany. Jest to jednak niemożliwe, gdyż zawsze towarzyszy tłuszczom zwierzęcym. Cholesterol pokarmowy przyczynia się do wzrostu stężenia ...
Miażdżyca – cz. 4. Główna przyczyna - niezdrowy styl życia

Miażdżyca – cz. 4. Główna przyczyna - niezdrowy styl życia

prof. dr hab. med. Wiktor B. Szostak
Rozwój miażdżycy zależy w wielkiej mierze od stylu życia. Niezdrowy sposób żywienia, mała aktywność fizyczna, palenie tytoniu to najważniejsze cechy stylu życia sprzyjające rozwojowi miażdżycy.
Miażdżyca - cz. 3. Czynniki ryzyka

Miażdżyca - cz. 3. Czynniki ryzyka

prof. dr hab. med. Wiktor B. Szostak
Głównym sprawcą miażdżycy jest odkładający się w ścianach tętnic cholesterol. Są też jednak inne czynniki sprzyjające rozwojowi tej choroby.
Miażdżyca - cz. 2. Cholesterol, główny winowajca

Miażdżyca - cz. 2. Cholesterol, główny winowajca

prof. dr hab. med. Wiktor B. Szostak
Miażdżyca to choroba cywilizacyjna spowodowana głównie nieprawidłowym odżywianiem. Jej sprawcą jest cholesterol odkładający się w ścianach tętnic. Właściwa dieta jest najlepszym sposobem, by ustrzec się miażdżycy.
North Karelia Project – jak odżywianie wpływa na choroby układu krążenia

North Karelia Project – jak odżywianie wpływa na choroby układu krążenia

prof. dr hab. med. Barbara Cybulska
Fiński program profilaktyki pierwotnej North Karelia Project stał się głośny nie tylko w świecie medycyny. Podjęte w jego ramach działania doprowadziły do korzystnej zmiany nawyków żywieniowych, a w konsekwencji do znaczącego ...
Jajka na Wielkanoc i na co dzień

Jajka na Wielkanoc i na co dzień

prof. dr hab. med. Barbara Cybulska
W naukowym czasopiśmie „Canadian Journal of Diabetes” ukazał sie interesujący artykuł, z którego wynika, że jaja, nawet spożywane w dość dużych ilościach, nie przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu. O ...
Żywienie w kontroli zaburzeń lipidowych

Żywienie w kontroli zaburzeń lipidowych

prof. dr hab. med. Barbara Cybulska
Istnieją silne dowody na to, że żywienie wpływa na rozwój miażdżycy poprzez oddziaływanie bezpośrednie oraz na czynniki ryzyka tej choroby, m.in. nieprawidłowe stężenia lipidów w krwi, zwłaszcza cholesterolu frakcji LDL, ...
Olej kokosowy - szkodzi czy pomaga?

Olej kokosowy - szkodzi czy pomaga?

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Oleje tropikalne, czyli olej palmowy i kokosowy mają konsystencję stałą i są dość tanie, dlatego chętnie są wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym i spożywczym. Czy jednak są bezpieczne dla zdrowia? Ostatnio zwłaszcza olej ...