Tag: białko Powrót

Soja dla mężczyzn – jeść czy nie jeść?
Soja jest aktualnie chyba jednym z najbardziej kontrowersyjnych produktów spożywczych. Spożycie jej wiąże się z wieloma wątpliwościami. Rozważamy jej zastosowanie w przypadku chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, ...

Białko w diecie sportowca
Nie ma wątpliwości, że sportowcy potrzebują więcej białka niż osoby nieaktywne fizycznie. Białko uczestniczy w procesach regeneracyjnych po wysiłku fizycznym oraz umożliwia adaptację do wysiłku. Istnieją jednak błędne ...

Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na białko?
Białko jest niezbędne dla zachowania dobrego stanu zdrowia. Odgrywa bardzo ważną rolę w odżywianiu ludzi – m.in. wpływa na wzrost i rozwój młodych organizmów, uzupełniania naturalne ubytki, naprawia tkanki, przyspiesza ...

Czy nadmierne spożycie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2?
Ładna pogoda sprzyja grillowaniu: w naszym rodzinnym i towarzyskim menu pojawiają się kurczak z grilla, kiełbaski i steki. Tymczasem międzynarodowi eksperci zalecają, aby ograniczyć spożycie mięsa do pół kilograma tygodniowo, a ...

Białko w diecie seniorów - dlaczego jest tak ważne?
Zdrowemu i dłuższemu życiu osób w starszym wieku sprzyja prawidłowe żywienie. Prawidłowe, to znaczy prozdrowotne i zbilansowane, czyli zgodne z najnowszymi osiągnięciami nauki, uwzględnianymi w normach. Ważną informacją dla ...

Białkowa moc
Białko kojarzy Ci się pewnie z budową masy mięśniowej. Słusznie. Białko pełni w organizmie rolę strukturalną, czyli jest budulcem – nie tylko mięśni, lecz także wszystkich komórek naszego ciała. Nawet włos jest ...

Białko w diecie seniorów - jak zwiększyć jego ilość w codziennym jadłospisie
Zapotrzebowanie na białko u osób starszych jest nieco wyższe od zapotrzebowania osób dorosłych. Niedobór białka jest rosnącym problemem seniorów. Bez odpowiedniej ilości białka organizmowi trudniej jest walczyć z infekcjami, ...