Tag: Paula Nagel Powrót

Przewodnik smakosza: Dania gotowe

Przewodnik smakosza: Dania gotowe

Przewodnik smakosza - jak wybrać dobry produkt?: Dania gotowe - mgr inż. Paula Nagel
Peganizm - modna dieta na 2019?

Peganizm - modna dieta na 2019?

mgr inż. Paula Nagel
Dietetyka i trendy żywieniowe co roku nas zaskakują. Przybywa planów żywieniowych, które mają być remedium na walkę z nadmierną masą ciała, hamować proces starzenia się organizmu i chronić przed zachorowaniem na większość ...
Fakty i Mity: Orzechy są zdrowe, dlatego można jej jeść bez ograniczeń

Fakty i Mity: Orzechy są zdrowe, dlatego można jej jeść bez ograniczeń

FAKTY I MITY: Orzechy są zdrowe, dlatego można jej jeść bez ograniczeń, mgr inż. Paula Nagel
Czy warto pić napoje roślinne?

Czy warto pić napoje roślinne?

mgr inż. Paula Nagel
Mleka roślinne, a tak naprawdę napoje roślinne zyskują coraz szerszą grupę fanów – nie tylko wśród wegan i wegetarian. Czy są wartościowe pod względem żywieniowym i są faktycznie dobrym zamiennikiem mleka krowiego?
Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna

mgr inż. Paula Nagel
Dieta lekkostrawna (łatwostrawna) jest dietą zalecaną w określonych jednostkach chorobowych lub po zabiegach pooperacyjnych. Praktyka dietetyczna pokazuje, że często jest ona błędnie rozumiana przez pacjentów. Tak jak w przypadku ...
Orzechy – lek na otyłość?

Orzechy – lek na otyłość?

mgr inż. Paula Nagel
Obawę przed spożywaniem orzechów bardzo często wywołuje ich kaloryczność. Jednak dietetycy uspokajają – orzechy to jedna z najzdrowszych przekąsek, która powinna zagościć na stałe w naszej diecie. Ale czy również w ...
Czy cytrusy to główne źródło witaminy C?

Czy cytrusy to główne źródło witaminy C?

mgr inż. Paula Nagel
Witamina C spełnia szereg ważnych funkcji w naszym organizmie. Powszechnie panuje przekonanie, że najlepszym jej źródłem są owoce cytrusowe. Okazuje się jednak, że wiele produktów spożywczych przewyższa cytrynę czy ...
Dietoprofilaktyka polipów jelita grubego

Dietoprofilaktyka polipów jelita grubego

mgr inż. Iwona Sajór mgr inż. Paula Nagel
Polipy jelita grubego występują średnio u co czwartej osoby po 50 r.ż., częściej u mężczyzn. Ryzyko ich tworzenia się rośnie stopniowo już od 30 r.ż. a wraz z upływem kolejnych dekad zwiększa się bardzo szybko. U około 5% ...
Oleje roślinne w diecie pacjenta z chorobą nowotworową

Oleje roślinne w diecie pacjenta z chorobą nowotworową

mgr inż. Paula Nagel mgr inż. Iwona Sajór
Oleje roślinne są cennym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które w diecie pacjenta onkologicznego powinny zajmować szczególne miejsce. Dzięki swoim właściwościom mogą zmniejszać nasilenie przewlekłego ...
Lody - zdrowsze od słodyczy?

Lody - zdrowsze od słodyczy?

mgr inż. Paula Nagel
Lody domowe, naturalne, sorbety, włoskie, świderki, rzemieślnicze – szczególnie latem nie potrafimy im się oprzeć. Wraz z rozwijającą się modą na zdrowe odżywianie coraz częściej spotykamy się z „lodami ...
Dieta dla chorych na wrzodziejące zapalenie jelita grubego w okresie remisji

Dieta dla chorych na wrzodziejące zapalenie jelita grubego w okresie remisji

mgr inż. Paula Nagel mgr inż. Iwona Sajór
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (łac. colitis ulcerosa) jest przewlekłym schorzeniem przewodu pokarmowego, zaliczanym do nieswoistych chorób zapalnych jelit (NChZJ). Przyczyny tej patologii nie zostały jeszcze do końca poznane, ...
Czy nadmierne spożycie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2?

Czy nadmierne spożycie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2?

mgr inż. Paula Nagel
Ładna pogoda sprzyja grillowaniu: w naszym rodzinnym i towarzyskim menu pojawiają się kurczak z grilla, kiełbaski i steki. Tymczasem międzynarodowi eksperci zalecają, aby ograniczyć spożycie mięsa do pół kilograma tygodniowo, a ...
Dieta dla zestresowanych

Dieta dla zestresowanych

mgr inż. Paula Nagel
Bardzo często dokonujemy naszych wyborów żywieniowych pod wpływem chwili - nastroju i emocji. Niektórzy ludzie „zajadają” nadmiar stresu, a inni w podobnej sytuacji ograniczają jedzenie. O ile jednak długotrwały stres ...
Dieta przeciwgrzybicza – czy faktycznie istnieje?

Dieta przeciwgrzybicza – czy faktycznie istnieje?

mgr inż. Paula Nagel
Jedną z często spotykanych chorób układu pokarmowego  jest kandydoza, zwana również drożdżycą. Jest to zakażenie drożdżami, najczęściej z grupy Candida. Czy dieta może być pomocna w zapobieganiu i leczeniu tego ...
Karambola - gwiazda z tropików

Karambola - gwiazda z tropików

Jest źródłem witaminy C, która wzmacnia naszą odporność i pomaga w walce z infekcjami, witaminy A - naturalnego źródła przeciwutleniaczy, spowalniającej proces powstawania zmarszczek i wpływającej korzystnie na wzrok, a ...
Lody, gofry i smażona ryba z frytkami – wakacyjne pułapki żywieniowe

Lody, gofry i smażona ryba z frytkami – wakacyjne pułapki żywieniowe

mgr inż. Paula Nagel
Lody z bitą śmietaną, polewą czekoladową i chrupkami orzechowymi, lody amerykańskie z zastygającą kolorową polewą, albo „świeży i zdrowy” smażony dorsz z frytkami i surówką – to niektóre z wielu propozycji ...
Odżywianie pomoże w rzuceniu palenia - dieta byłego palacza i aktywność fizyczna

Odżywianie pomoże w rzuceniu palenia - dieta byłego palacza i aktywność fizyczna

mgr inż. Paula Nagel
Rzucanie palenia jest trudne. Wymaga mocnej motywacji i samozaparcia. Możemy je również wspomóc odpowiednią dietą i aktywnością fizyczną. Co jeść, a jakich produktów unikać, podczas rzucania palenia? Jakie ćwiczenia pomogą w ...
Odżywianie pomoże w rzuceniu palenia - dlaczego warto pozbyć się nałogu

Odżywianie pomoże w rzuceniu palenia - dlaczego warto pozbyć się nałogu

mgr inż. Paula Nagel
Rzucanie palenia jest procesem trudnym, wymagającym cierpliwości i samozaparcia, ale cel jest możliwy do osiągnięcia. Osoby, które chcą odejść od nałogu, bardzo często obawiają się przyrostu dodatkowych kilogramów podczas ...
Mity związane z procesem starzenia

Mity związane z procesem starzenia

mgr inż. Paula Nagel
Czy starzenie oznacza niepełnosprawność? Czy problemy z pamięcią i zmniejszenie zdolności poznawczych to nieodzowne elementy starzenia się? Czy na starość nie można się już niczego nauczyć? Czy nie ma interesujących i ...
Podejście do życia na „Złote Lata”

Podejście do życia na „Złote Lata”

mgr inż. Paula Nagel
Zmiany związane z procesem starzenia się to nie tylko problemy z poruszaniem się, z wejściem po schodach czy trudności z codzienną higieną. Nasze samopoczucie, nastrój, zasób doświadczeń i wydarzeń przez całe życie ...
Białko w diecie seniorów - jak zwiększyć jego ilość w codziennym jadłospisie

Białko w diecie seniorów - jak zwiększyć jego ilość w codziennym jadłospisie

mgr inż. Paula Nagel
Zapotrzebowanie na białko u osób starszych jest nieco wyższe od zapotrzebowania osób dorosłych. Niedobór białka jest rosnącym problemem seniorów. Bez odpowiedniej ilości białka organizmowi trudniej jest walczyć z infekcjami, ...