Tag: Mirosław Jarosz Powrót

Wywiady z ekspertami: Wstęp do serii

Wywiady z ekspertami: Wstęp do serii

Wywiady z ekspertami: Wstęp do serii - Prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz.
Kawa – wschodząca gwiazda prewencji chorób

Kawa – wschodząca gwiazda prewencji chorób

prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz
– Panie Profesorze, najpierw IŻŻ umieścił kawę w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, a teraz nazwał Pan kawę wschodzącą gwiazdą profilaktyki chorób. Kawa to zatem niebagatelny czynnik naszej diety?
Diety oczyszczające z toksyn to marketingowy chwyt

Diety oczyszczające z toksyn to marketingowy chwyt

Zdrowi ludzie, spożywający odpowiednią ilość dobrej jakości pokarmów oraz płynów, oczyszczają się w sposób fizjologiczny, bez żadnych specjalnych działań dodatkowych. Nie ma więc sensu wydawanie dodatkowych, niemałych ...
Zdrowice – aplikacja dla dzieci
01.12.2017

Zdrowice – aplikacja dla dzieci

20 dziennikarzy, przedstawicieli 18 redakcji, uczestniczyło 1 grudnia w konferencji prasowej w Instytucie Żywności i Żywienia (IŻŻ) zorganizowanej w ramach Narodowego Programu Zdrowia z okazji premiery bezpłatnej aplikacji dla ...
Gra na zdrowie!

Gra na zdrowie!

Marchewka zamiast chipsa, szklanka wody zamiast słodkiego napoju. Jak zachęcić dzieci do odżywiania się zgodnie z zasadami zdrowego żywienia? „Bezpłatna aplikacja stworzona przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej ...
Dietetyk blisko pacjenta
24.11.2017

Dietetyk blisko pacjenta

Dziennikarze z ponad 20 redakcji przybyli 24 listopada do Instytutu Żywności i Żywienia na konferencję prasową dotyczącą planowanego uruchomienia przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ Centrum Dietetycznego Online. To ...
Cukrzyca – epidemia XXI wieku

Cukrzyca – epidemia XXI wieku

Cukrzyca to pierwsza niezakaźna choroba, która została uznana przez ONZ za epidemię XXI wieku. Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia są zgodni: walka z cukrzycą to walka z otyłością - i to od najmłodszych lat.
Oddalić widmo raka

Oddalić widmo raka

Siedzący tryb życia jest czynnikiem zwiększającym ryzyko rozwoju nowotworu złośliwego o 10-40 proc. Alkohol: 1-5 proc. Zła dieta: aż 33 proc. Otyłość: 10-50 proc. – w zależności od rodzaju raka. Ryzyko choroby możemy ...
Z wątpliwościami do ekspertów

Z wątpliwościami do ekspertów

270 tysięcy odsłon, ponad 400 artykułów i wywiadów. Przygotowywane przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej treści są chętnie czytane. Dużym zainteresowaniem cieszy się też profil NCEŻ na Facebooku obserwowany obecnie przez ...
Dietą w raka

Dietą w raka

Uniwersalna, „cudowna” dieta chroniąca nas przed zachorowaniem na raka wprawdzie nie istnieje, jednak ryzyko wystąpienia chorób onkologicznych można ograniczyć, zwracając uwagę na to, co jemy i pijemy.
Uważajmy na szkodliwe tłuszcze trans

Uważajmy na szkodliwe tłuszcze trans

Spożycie izomerów trans kwasów tłuszczowych powinno być tak niskie, jak to tylko możliwe. Tłuszczów trans należy unikać. Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) oraz eksperci z Zakładu Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego ...