Tag: Mirosław Jarosz Powrót

Wywiady z ekspertami: Wstęp do serii

Wywiady z ekspertami: Wstęp do serii

Wywiady z ekspertami: Wstęp do serii - Prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz.
Kawa – wschodząca gwiazda prewencji chorób

Kawa – wschodząca gwiazda prewencji chorób

prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz
– Panie Profesorze, najpierw IŻŻ umieścił kawę w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, a teraz nazwał Pan kawę wschodzącą gwiazdą profilaktyki chorób. Kawa to zatem niebagatelny czynnik naszej diety?
Diety oczyszczające z toksyn to marketingowy chwyt

Diety oczyszczające z toksyn to marketingowy chwyt

Zdrowi ludzie, spożywający odpowiednią ilość dobrej jakości pokarmów oraz płynów, oczyszczają się w sposób fizjologiczny, bez żadnych specjalnych działań dodatkowych. Nie ma więc sensu wydawanie dodatkowych, niemałych ...
Gra na zdrowie!

Gra na zdrowie!

Marchewka zamiast chipsa, szklanka wody zamiast słodkiego napoju. Jak zachęcić dzieci do odżywiania się zgodnie z zasadami zdrowego żywienia? „Bezpłatna aplikacja stworzona przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej ...
Cukrzyca – epidemia XXI wieku

Cukrzyca – epidemia XXI wieku

Cukrzyca to pierwsza niezakaźna choroba, która została uznana przez ONZ za epidemię XXI wieku. Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia są zgodni: walka z cukrzycą to walka z otyłością - i to od najmłodszych lat.
Oddalić widmo raka

Oddalić widmo raka

Siedzący tryb życia jest czynnikiem zwiększającym ryzyko rozwoju nowotworu złośliwego o 10-40 proc. Alkohol: 1-5 proc. Zła dieta: aż 33 proc. Otyłość: 10-50 proc. – w zależności od rodzaju raka. Ryzyko choroby możemy ...
Z wątpliwościami do ekspertów

Z wątpliwościami do ekspertów

270 tysięcy odsłon, ponad 400 artykułów i wywiadów. Przygotowywane przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej treści są chętnie czytane. Dużym zainteresowaniem cieszy się też profil NCEŻ na Facebooku obserwowany obecnie przez ...
Dietą w raka

Dietą w raka

Uniwersalna, „cudowna” dieta chroniąca nas przed zachorowaniem na raka wprawdzie nie istnieje, jednak ryzyko wystąpienia chorób onkologicznych można ograniczyć, zwracając uwagę na to, co jemy i pijemy.
Uważajmy na szkodliwe tłuszcze trans

Uważajmy na szkodliwe tłuszcze trans

Spożycie izomerów trans kwasów tłuszczowych powinno być tak niskie, jak to tylko możliwe. Tłuszczów trans należy unikać. Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) oraz eksperci z Zakładu Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego ...