Tag: Klara Piotrowska Powrót

Raki, kraby i krewetki – mają mało kalorii i dużo kwasów nienasyconych

Raki, kraby i krewetki – mają mało kalorii i dużo kwasów nienasyconych

mgr inż. Klara Zglińska (Piotrowska)
Skorupiaki są cenionym i cennym elementem naszego menu. Cechują się nie tylko oryginalnym smakiem i zapachem, ale również niską zawartością tłuszczu i kalorii. W naszym kraju spożywamy głównie skorupiaki importowane, takie jak ...
Czy ryby słodkowodne są źródłem cennych kwasów omega 3?

Czy ryby słodkowodne są źródłem cennych kwasów omega 3?

mgr inż. Klara Zglińska (Piotrowska)
Eksperci podkreślają rolę ryb w naszej diecie i postulują, by spożywać dwie porcje tygodniowo. Szczególnie polecane są tłuste ryby morskie ze względu na wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA), ...
Tłuszcz palmowy – mity i fakty

Tłuszcz palmowy – mity i fakty

mgr inż. Klara Zglińska (Piotrowska)
Tłuszcz z palmy olejowej stanowi niemal 40% ogólnoświatowej produkcji oleju roślinnego. Uprawy palmowe mają bowiem niesamowitą wydajność – z 1 hektara można wyprodukować rocznie ok. 3,8 ton oleju. Z hektara rzepaku lub ...
Szczególne właściwości kwasu mirystynowego

Szczególne właściwości kwasu mirystynowego

mgr inż. Klara Zglińska (Piotrowska)
Nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie jest niekorzystny dla zdrowia. Jednak okazuje się, że jeden z nich, kwas mirystynowy, może pomagać organizmowi  tworzyć cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-3 ...
Jak wybierać łososia w sklepie?

Jak wybierać łososia w sklepie?

mgr inż. Klara Zglińska (Piotrowska)
O tym, dlaczego warto jeść ryby, znajdziemy wiele artykułów na naszym portalu. Tutaj chciałabym wyjaśnić, na co warto zwracać uwagę kupując łososia. Mimo dużej dostępności w handlu, zakup tej ryby nie jest bynajmniej sprawą ...