Tag: Hanna Mojska Powrót

Mity na temat izomerów trans kwasów tłuszczowych

Mity na temat izomerów trans kwasów tłuszczowych

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ mgr inż. Edyta Jasińska-Melon
Izomery trans – warto wiedzieć

Izomery trans – warto wiedzieć

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ dr n. roln. Ewa Rychlik
Czym są izomery trans? Izomery trans kwasów tłuszczowych (TFA – ang. Trans Fatty Acids, tłuszcze trans) są to wszystkie izomery geometryczne jednonienasyconych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, mające niesprzężone ...
Izomery trans pod lupą nauki - wywiad z prof. Hanną Mojską

Izomery trans pod lupą nauki - wywiad z prof. Hanną Mojską

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
- Jakie jest przeznaczenie funkcjonalne, a jaki sens naukowy przygotowywanej bazy? - W Instytucie Żywności i Żywienia (IŻŻ) została opracowana, po raz pierwszy w Polsce, elektroniczna baza zawartości izomerów trans kwasów ...
Czy margaryny miękkie zawierają izomery trans?

Czy margaryny miękkie zawierają izomery trans?

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ mgr inż. Edyta Jasińska-Melon
Zgodnie z aktualnymi zaleceniami w profilaktyce chorób żywieniowo zależnych, w tym przede wszystkim chorób sercowo-naczyniowych, tłuszcze zwierzęce powinny być zastępowane olejami roślinnymi z wyjątkiem olejów tropikalnych ...
Izomery TRANS – jak dokonywać wyborów zakupowych

Izomery TRANS – jak dokonywać wyborów zakupowych

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
Trans kwasy tłuszczowe (TFA) zostały naukowo uznane za czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych oraz wielu innych chorób i zaburzeń stanu zdrowia. Dlatego Instytut Żywności i Żywienia udostępnił internetową bazę danych o ...
Olej palmowy w produktach żywnościowych - polecany czy niewskazany?

Olej palmowy w produktach żywnościowych - polecany czy niewskazany?

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
Olej palmowy występuje obecnie w bardzo wielu produktach spożywczych, takich jak np. margaryny, produkty cukiernicze, lody, czekolady, produkty piekarnicze. Ocenia się, że nawet ok. 50% produktów obecnych na rynku może zawierać ...
Arsen w ryżu – czy stanowi zagrożenie dla zdrowia?

Arsen w ryżu – czy stanowi zagrożenie dla zdrowia?

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
Ryż, przede wszystkim skrobia i mąka z tego zboża, a także syropy ryżowe są częstymi składnikami produktów żywnościowych dla dzieci. Specyficzna fizjologia tej rośliny sprawia, że w jej nasionach gromadzą się szkodliwe ...
Masło czy margaryna? Czym smarować  pieczywo?

Masło czy margaryna? Czym smarować  pieczywo?

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
Czym smarować pieczywo? Takie pytanie zadaje sobie większość z nas. Decyzja, czy wybrać masło, czy margarynę, nie jest sprawą prostą, bo ma na nią wpływ wiele czynników, m.in. powszechna dostępność dużej ilości rodzajów ...
Dietą w raka

Dietą w raka

Uniwersalna, „cudowna” dieta chroniąca nas przed zachorowaniem na raka wprawdzie nie istnieje, jednak ryzyko wystąpienia chorób onkologicznych można ograniczyć, zwracając uwagę na to, co jemy i pijemy.
Uważajmy na szkodliwe tłuszcze trans

Uważajmy na szkodliwe tłuszcze trans

Spożycie izomerów trans kwasów tłuszczowych powinno być tak niskie, jak to tylko możliwe. Tłuszczów trans należy unikać. Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) oraz eksperci z Zakładu Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego ...
Mleko kobiece – „złoty standard” w żywieniu niemowląt. Składniki odżywcze.

Mleko kobiece – „złoty standard” w żywieniu niemowląt. Składniki odżywcze.

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
Mleko matki dostarcza wszystkich niezbędnych dla prawidłowego rozwoju dziecka składników, jest łatwo przyswajalne, stanowi naturalną ochronę przed chorobami bakteryjnymi i wirusowymi oraz alergiami. W licznych badaniach wykazano, ...