Tag: Barbara Wojda Powrót

Alergia na pyłki drzew i żywność - reakcje krzyżowe

Alergia na pyłki drzew i żywność - reakcje krzyżowe

mgr inż. Barbara Wojda
Wiosna to ciężki okres dla alergików, zwłaszcza tych uczulonych na alergeny pyłków drzew. Uporczywy katar, łzawienie oczu, kaszel, zwłaszcza w nocy, to najczęstsze objawy. W Polsce główną przyczyną wiosennych problemów z ...
29.01.2019, Polskie Radio Dzieciom: Co nowego w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży?

29.01.2019, Polskie Radio Dzieciom: Co nowego w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży?

mgr inż. Barbara Wojda
Gościem programu Polskie Radio Dzieciom była mgr Barbara Wojda, ekspert ds. żywienia Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej w Instytucie Żywności i Żywienia.
Fakty i Mity: Zupy są tuczące

Fakty i Mity: Zupy są tuczące

FAKTY I MITY: Zupy są tuczące - mgr inż. Barbara Wojda
Dla kogo napoje izotoniczne i energetyczne?

Dla kogo napoje izotoniczne i energetyczne?

mgr inż. Barbara Wojda
Napoje izotoniczne uzupełniają substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, napoje energetyczne zaś pobudzają i zwiększają możliwości organizmu do intensywnego wysiłku.
Miód zamiast cukru?

Miód zamiast cukru?

mgr inż. Barbara Wojda
Miód jest postrzegany jako cenny produkt, dobrze wpływający na zdrowie. Często jest także traktowany jako zamiennik cukru. Ale czy rzeczywiście jest taki zdrowy?
Fast food – czy szybko znaczy zdrowo?

Fast food – czy szybko znaczy zdrowo?

mgr inż. Barbara Wojda
Żywność typu fast food stworzono z myślą o tanim i szybkim jedzeniu w wygodny sposób. Taka wygoda to oczywiście duża zaleta, ale nie możemy tracić z oczu wartości odżywczych. Tak naprawdę cena tego rodzaju żywności wydaje ...
Przetwory mleczne to cenne naturalne probiotyki

Przetwory mleczne to cenne naturalne probiotyki

mgr inż. Barbara Wojda
Utrwalanie mleka metodą fermentacji mlekowej było znane od wieków. Dzięki temu otrzymujemy ukwaszone mleko, jogurty, kefiry, maślanki i sery, które wzbogacają naszą codzienną dietę. Zawierają one też kultury bakterii, które ...
Przetwory mleczne – co wybierać, czego unikać?

Przetwory mleczne – co wybierać, czego unikać?

mgr inż. Barbara Wojda
Asortyment przetworów mlecznych dostępnych w sklepach jest tak szeroki, że nabiałowe lady chłodnicze niemal uginają się pod obfitością opakowań – mieniących się kolorami serków i jogurtów, czy wyróżniających się ...
Grillowanie – zalecane techniki i sprzęt

Grillowanie – zalecane techniki i sprzęt

mgr inż. Barbara Wojda
Przygotowanie potraw na grillu jest łatwe, ale czy do końca zdajemy sobie sprawę, jak to powinniśmy robić? Jaki wybrać sprzęt: czy grill tradycyjny na węgiel drzewny czy może elektryczny albo gazowy? Czy warto używać tacek czy ...
Ile pobieramy dodatków z żywnością i czy te ilości są kontrolowane?

Ile pobieramy dodatków z żywnością i czy te ilości są kontrolowane?

mgr inż. Barbara Wojda
Z pewnością każdy z nas zadał sobie choć raz pytanie: czy dodatki do żywności, często kojarzone z oznakowaniem literą „E” na etykietach są bezpieczne dla zdrowia i czy te związki są poddawane kontroli? Odpowiedź ...
Jak nie przytyć w święta Wielkanocne?

Jak nie przytyć w święta Wielkanocne?

mgr inż. Barbara Wojda
Czy w święta musimy się obawiać, że przytyjemy? Oczywiście, że nie. Dlatego zachęcamy do skorzystania z podpowiedzi NCEŻ, co przygotować na wielkanocny stół, aby było smacznie i zdrowo.
Warzywa kapustne i sulforafan przeciwko rakowi

Warzywa kapustne i sulforafan przeciwko rakowi

mgr inż. Barbara Wojda mgr inż. Iwona Sajór
Jednym z wiodących kierunków badań naukowych jest obecnie wpływ żywności i zawartych w niej składników na częstość występowania chorób nowotworowych. Wiele uwagi poświęcono grupie warzyw z rodziny krzyżowych, do których ...
Warzywa da się lubić

Warzywa da się lubić

mgr inż. Barbara Wojda
Nie tylko wegetarianie czy weganie jedzą warzywa, i choć ich obecność sprowadza się zwykle do plasterków pomidora lub ogórka na kanapce i surówki na obiad, warto, by były w każdym posiłku. Dzięki swej różnorodności, warzywa, ...
Napoje w diecie młodzieży – co warto o nich wiedzieć?

Napoje w diecie młodzieży – co warto o nich wiedzieć?

mgr inż. Barbara Wojda
Słodkie napoje, obok słonych przekąsek, są powszechnie obecne w diecie młodzieży. Ważne jest, aby produkty te nie były podstawą żywienia. Jeśli nie można z nich zrezygnować całkowicie, to starać się wybierać ...