Tag: Anna Taraszewska Powrót

Eksperci NCEŻ można zapobiegać za pomocą zdrowego żywienia i stylu życia otyłości wśród dzieci i młodzieży

Eksperci NCEŻ można zapobiegać za pomocą zdrowego żywienia i stylu życia otyłości wśród dzieci i młodzieży

Prawidłowy sposób żywienia dzieci i młodzieży powinien być oparty na zaleceniach zdrowego żywienia, co uznane jest za jeden z istotnych elementów profilaktyki nadwagi i otyłości. 
Otyłość a choroba refluksowa przełyku

Otyłość a choroba refluksowa przełyku

mgr inż. Anna Taraszewska
Otyłość jest chorobą niezwykle rozpowszechnioną w dzisiejszym świecie – dotyczy niemal 11% mężczyzn i 15% kobiet. W Polsce otyła jest co czwarta osoba dorosła. Otyłość niesie ze sobą nie tylko szereg konsekwencji ...
Nadwaga i otyłość wśród dzieci i młodzieży

Nadwaga i otyłość wśród dzieci i młodzieży

mgr inż. Anna Taraszewska
Już w 1974 roku eksperci Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zakwalifikowali otyłość do chorób cywilizacyjnych i zasugerowali, że stanie się ona jedną z najważniejszych chorób żywieniowych naszych czasów. Po ponad 40 latach ...
Zapobieganie nadwadze i otyłości u dzieci – krajowe programy edukacyjne i regulacje prawne

Zapobieganie nadwadze i otyłości u dzieci – krajowe programy edukacyjne i regulacje prawne

mgr inż. Anna Taraszewska
Profilaktyka nadmiernej masy ciała wśród dzieci i młodzieży wymaga działania wielokierunkowego i współpracy przedstawicieli różnych środowisk zaangażowanych w opiekę nad dziećmi i młodzieżą. W Europejskim Planie ...
Zapobieganie nadwadze i otyłości u dzieci – co możemy zrobić?

Zapobieganie nadwadze i otyłości u dzieci – co możemy zrobić?

mgr inż. Anna Taraszewska
Nadwaga i otyłość coraz częściej określane są epidemią XXI wieku. Jest to problem globalny dotyczący nie tylko dorosłych, ale również populacji w wieku rozwojowym. Niepokojący jest dynamiczny przyrost odsetka dzieci i ...
Cukier - brązowy czy biały?

Cukier - brązowy czy biały?

mgr inż. Anna Taraszewska
Większość z nas wie, że cukier spożywany w nadmiarze nie sprzyja zdrowiu. Lubimy jednak smak słodki, więc sięgamy po inne jego rodzaje – wierząc, że będą dla nas zdrowsze. W obiegowej opinii cukier trzcinowy czy brązowy ...
(Nie)słodki odwyk - jak odzwyczaić się od słodkiego smaku?

(Nie)słodki odwyk - jak odzwyczaić się od słodkiego smaku?

mgr inż. Anna Taraszewska
Któż nie lubi słodyczy? Wszystkich nas w mniejszym lub większym stopniu pociąga słodki smak. Nic dziwnego, przecież już od urodzenia wykazujemy wysoką akceptację tego właśnie smaku, i to w przeciwieństwie do innych bodźców ...
Zdrowice – aplikacja dla dzieci
01.12.2017

Zdrowice – aplikacja dla dzieci

20 dziennikarzy, przedstawicieli 18 redakcji, uczestniczyło 1 grudnia w konferencji prasowej w Instytucie Żywności i Żywienia (IŻŻ) zorganizowanej w ramach Narodowego Programu Zdrowia z okazji premiery bezpłatnej aplikacji dla ...
Produkty zbożowe w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

Produkty zbożowe w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz mgr inż. Anna Taraszewska dr Katarzyna Wolnicka
W przeszłości produkty zbożowe stanowiły podstawę piramidy żywieniowej. Obecnie ustąpiły miejsca warzywom i owocom, co nie znaczy, że nasze dzieci powinny jeść ich mniej. Przeciwnie, produkty te są dobrym źródłem energii i ...
Warzywa i owoce w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

Warzywa i owoce w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz mgr inż. Anna Taraszewska dr Katarzyna Wolnicka
Warzywa i owoce powinny być stałym składnikiem codziennej diety dziecka. Produkty te stanowią główne źródło witamin, składników mineralnych, błonnika oraz naturalnych przeciwutleniaczy. Najkorzystniej spożywać je na surowo ...
Kiedy najlepiej spożywać owoce?

Kiedy najlepiej spożywać owoce?

mgr inż. Anna Taraszewska
Owoce i warzywa są bardzo ważnym składnikiem naszej codziennej diety – nie bez powodu znajdują się w podstawie Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy ...
Niepokojący raport NIK o żywieniu w szkołach

Niepokojący raport NIK o żywieniu w szkołach

mgr inż. Anna Taraszewska mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
19 września 2017 r. Najwyższa Izba Kontroli opublikowała raport dotyczący skontrolowanych w roku szkolnym 2015/2016 placówek edukacyjnych. Wynika z niego, że odsetek dzieci z nieprawidłową masą ciała (łącznie traktowana ...
Jak wyglądają zdrowe sklepiki szkolne?

Jak wyglądają zdrowe sklepiki szkolne?

mgr inż. Anna Taraszewska
Nasze dzieci spędzają w szkole co najmniej kilka godzin i kilka następnych, jeśli uwzględnić czas dojazdu do szkoły, powrotu z niej lub udział w szkolnych zajęciach pozalekcyjnych. Gdy Twoje dziecko nie zabrało z domu drugiego ...