Tag: śniadanie Powrót

Mądre odchudzanie? Postaw na śniadanie!

Mądre odchudzanie? Postaw na śniadanie!

W mediach możemy znaleźć wiele informacji odnośnie śniadań - mniej bądź bardziej wiarygodnych. Dlaczego warto je jeść? Czemu są tak istotne? Czy wartość energetyczna śniadań oraz ich jakość mogą mieć wpływ na przebieg ...
Pasta twarogowa z łososiem, szpinakiem i awokado

Pasta twarogowa z łososiem, szpinakiem i awokado

Przepis na 6 porcji Składniki: - ½ opakowania twarogu chudego (100 g) - ok. 100 g gotowanego na parze łososia (ok. 150 g surowej ryby) - 2 łyżki jogurtu naturalnego - ½ opakowania świeżego szpinaku - ½ ...
 Pasta kanapkowa z pieczonych warzyw z łososiem

Pasta kanapkowa z pieczonych warzyw z łososiem

Przepis na 4 porcje Składniki: - 2 średnie marchewki - 2 średnie korzenie pietruszki - 1 mały seler korzeniowy - 100 g filetu z łososia - 1 ząbek czosnku - 5 łyżek oliwy z oliwek - 3 łyżki nasion słonecznika - 2 łyżki ...
Pasta kanapkowa ze słonecznika

Pasta kanapkowa ze słonecznika

Przepis na 12 porcji   Składniki:   - 1 szklanka nasion słonecznika - 5 suszonych pomidorów z zalewy olejowej - 2 średnie pomidory malinowe - 5 listków świeżej bazylii - 2 łyżki soku z cytryny lub limonki - 3 łyżki ...
Pasta kanapkowa z awokado i jajka

Pasta kanapkowa z awokado i jajka

Przepis na 2 porcje Składniki: - 4 kromki chleba razowego - 1 dojrzałe awokado - 2 jajka - 1 łyżka soku z cytryny - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki szczypiorku - szczypta soli i pieprzu
Pasta kanapkowa twarogowo-pomidorowa

Pasta kanapkowa twarogowo-pomidorowa

Przepis na 6 porcji Składniki: - 250 g twarogu chudego - 5 suszonych pomidorów w oleju (odsączonych) - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka suszonej bazylii (lub 1 garść świeżej) - ½ łyżeczki suszonego czosnku (lub ...
Kanapki z pastą z jajka ze szczypiorkiem i świeżym szpinakiem

Kanapki z pastą z jajka ze szczypiorkiem i świeżym szpinakiem

Przepis na 1 porcję Składniki: - 2 kromki chleba żytniego razowego - 1 jajko - 1 łyżeczka siekanego szczypiorku - 1 garść świeżego szpinaku - 2 łyżki jogurtu naturalnego 2% tłuszczu - 1 łyżeczka majonezu
Kanapki z pastą z cukinii, papryki i tofu

Kanapki z pastą z cukinii, papryki i tofu

Przepis na 3 porcje Składniki: - 6 kromek chleba żytniego razowego - 1 średnia cukinia - 1 średnia papryka czerwona - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 małe garście orzechów laskowych (40 g) - ½ opakowania miękkiego tofu (100 g) ...
Sałatka z kaszą jaglaną

Sałatka z kaszą jaglaną

Przepis na 2 porcje Składniki: - 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej - 1 awokado - 1 pomidor - ½ żółtej papryki - 3 garście roszponki - 3 łyżki posiekanego szczypiorku - 2 łyżki oliwy z oliwek
Domowa szakszuka

Domowa szakszuka

Przepis na 2 porcje (1 patelnia)   Składniki:   - 1 średnia cukinia - 3 średnie pomidory - 1 cebula szalotka - 2 jajka - 2 łyżki pokrojonych oliwek - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka sezamu - 1 łyżka oliwy z oliwek - ...
Domowa granola

Domowa granola

 Przepis na 50 porcji   Składniki: - 500 g płatków owsianych górskich - 150 g otrąb żytnich (1 opakowanie) - 100 g pestek dyni - 100 g nasion słonecznika - 100 g orzechów laskowych - 100 g suszonej żurawiny - 200 g ...
Śniadanie – dlaczego to najważniejszy posiłek dnia?

Śniadanie – dlaczego to najważniejszy posiłek dnia?

mgr inż. Magdalena Siuba-Strzelińska
W powszechnej opinii najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia jest śniadanie – ale czy słusznie? Co najlepiej jeść na śniadanie, aby było ono smaczne, zdrowe i pożywne? Poniżej kilka najważniejszych faktów na temat ...
Regularne spożywanie posiłków – ważny element żywienia dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki.

Regularne spożywanie posiłków – ważny element żywienia dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki.

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz mgr inż. Anna Taraszewska dr Katarzyna Wolnicka
Dzieci i młodzież powinny jeść posiłki o stałych porach dnia. Zapewnia to lepszy metabolizm i optymalne wykorzystanie składników odżywczych. Regularne żywienie sprzyja prawidłowej sprawności umysłowej ...
Ilość posiłków i ich omijanie

Ilość posiłków i ich omijanie

mgr inż. Beata Dłużniewska
Przedstawiamy mity i fakty na temat ilości codziennych posiłków. Czy opuszczanie posiłków sprzyja chudnięciu? Czy jeść po 18.? Dlaczego nie rezygnować ze śniadania?
Śniadanie - fakty i mity

Śniadanie - fakty i mity

mgr inż. Beata Dłużniewska
Czy rozpowszechnione przekonania na temat śniadań są zgodne z wiedzą naukową? Dlaczego śniadanie jest ważnym posiłkiem?