Węglowodany - podstawowe źródło energii osób starszych

Węglowodany, czyli cukry, powinny stanowić główne źródło energii w diecie osób po 65. roku życia. Węglowodany są „paliwem”, które napędza nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania. 

Zapotrzebowanie na węglowodany u  osób starszych

55-75% energii, w tym > 10% z cukrów prostych

130 g/dzień

 

 

 

Wyróżniamy 2 rodzaje cukrów:

  • węglowodany (cukry) proste
  • węglowodany (cukry) złożone

 

Cukry łatwo przyswajalne – z mniejszą zawartością błonnika pokarmowego

Cukry trudno przyswajalne

– z większą zawartością błonnika pokarmowego

Jasne pieczywo

Jasny makaron

Ryż biały

Słodycze

Cukier

Owoce w słodkich zalewach

Miód

Mrożone dania obiadowe

Ketchup

Musztarda

Konserwy

Pieczywo pełnoziarniste

Pieczywo chrupkie

Ciemny makaron

Ryż brązowy

Kasze: gryczana, jaglana, jęczmienna

Otręby

Płatki owsiane, jęczmienne, jaglane

Warzywa świeże

Owoce świeże

Orzechy

Kiełki

Ten rodzaj węglowodanów należy ograniczać.

Cukry te, szybko trawione, powodują szybki wzrost stężenia cukru we krwi i równie szybki jego spadek, dlatego po krótkim czasie zaczynamy czuć się głodni.

Ten rodzaj cukrów należy spożywać najczęściej. Energia z nich pozyskana jest rozkładana równomiernie, dzięki temu poziom cukru we krwi nie zmienia się gwałtownie i zachowujemy uczucie sytości na dłużej.

 

Powyższy podział opiera się na szybkości przedostawania się danego rodzaju cukru do krwioobiegu. Cukry proste (niekorzystne) są rozkładane szybciej niż cukry złożone (korzystniejsze) i powodują gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. Zaleca się, aby dieta osób starszych opierała się w większości na produktach, które są źródłem węglowodanów złożonych (patrz tabela). Jest to bardzo ważne, ponieważ tolerancja na glukozę spada wraz z wiekiem, a spożywanie węglowodanów złożonych pozwala na utrzymywanie prawidłowego poziomu cukru we krwi, ale również chroni przed zaburzeniami lipidowymi, utrzymując odpowiedni poziom cholesterolu całkowitego, „dobrego” cholesterolu HDL oraz „złego” cholesterolu LDL.

Wskazówki dietetyczne:  Jak zwiększyć w jadłospisie osób starszych ilość „zdrowych” cukrów?

  1. Unikaj słodyczy, ciastek, deserów! Zamień słodkości na świeże i suszone owoce!
  2. Zamień jasne pieczywo na ciemne razowe!
  3. Zamiast mąki pszennej białej użyj pełnoziarnistej!
  4. Słodkie płatki kukurydziane, które są często reklamowane w telewizji, zamień na płatki owsiane z dodatkiem ulubionych owoców!