Pytania i odpowiedzi Powrót

W 2018 r. planowane jest rozszerzanie e-Bazy o kolejne produkty w ramach już istniejących kategorii oraz o następne kategorie żywności, m.in. wyroby cukiernicze i ciastkarskie czy wyroby garmażeryjno-kulinarne. W tym celu pobierane będą nowe próbki produktów spożywczych, na których wykonywane będą badania analityczne zawartości izomerów trans. Docelowo planowane jest utworzenie ok. 20 kategorii. Prowadzona będzie również permanentna aktualizacja i weryfikacja danych już zamieszczonych.

e-Baza nie obejmuje nazw handlowych produktów ze względu na brak stosownych przepisów prawnych dotyczących tłuszczów trans, tak w Polsce, jak i w Unii Europejskiej. Producenci żywności nie mają, jak dotychczas, obowiązku znakowania produktów zawartością izomerów trans kwasów tłuszczowych (TFA). Nie wprowadzono również w przepisach prawnych najwyższego dopuszczalnego poziomu TFA w żywności. Z tego powodu nie można w e-Bazie podawać żadnych nazw handlowych.

Z drugiej jednak strony producenci są zobowiązani do umieszczania na etykiecie informacji o stosowaniu tłuszczów częściowo utwardzonych - jest to wyraźna, praktyczna wskazówka dla konsumentów, że dany produkt może zawierać izomery trans. Takiej informacji na etykietach produktów powinniśmy szukać, by nauczyć się tych właśnie produktów unikać.

Dane dotyczące zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych wprowadzone do e-Bazy obejmują wyniki z ogólnopolskich badań monitoringowych realizowanych we współpracy z Państwową Inspekcją Sanitarną (ostatnie 5 lat) oraz wyniki badań analitycznych wykonanych w roku 2017 w Laboratorium Referencyjnym IŻŻ. W przypadku ogólnopolskich badań monitoringowych próbki produktów były pobierane w każdym województwie w losowo dobranych punktach poboru (sklepy, punkty gastronomiczne). W 2017 r. zostały zakupione dostępne opakowania jednostkowe producentów danego produktu - np. zupy w proszku typu żurek wszystkich dostępnych producentów obecnych na rynku. Zatem na jeden reprezentatywny produkt w naszej bazie składało się od 2 do 10 opakowań jednostkowych danego produktu.

Badania analityczne zawartości izomerów trans wykonano akredytowaną metodą chromatografii gazowej sprzężonej ze spektrometrią mas (GC-MS).

e-Baza prezentuje dane dotyczące zawartości tłuszczów trans (wartości przeciętne, minimalne i maksymalne) w kategoriach i grupach produktów. Baza uwzględnia wartości izomerów trans w g/100 g, w g/porcję i  w g/cały produkt. Dla ułatwienia obliczeń zamieszczono również szczegółowe informacje nt. wielkości porcji oraz całego produktu.

Elektroniczna Baza tłuszczów trans wraz z wyszukiwarką - tzw. e-Baza - została utworzona w ramach Narodowego Programu Zdrowia i
pełni przede wszystkim rolę informacyjno-edukacyjną dla konsumentów. Wskazuje kategorie i grupy produktów,  w których mogą być obecne izomery trans kwasów tłuszczowych oraz podaje ich przeciętne ilości. Pozwala to na bardziej świadomy dobór produktów żywnościowych i układanie codziennego jadłospisu.

Portal ncez.pl skierowany jest do osób, które szukają wiarygodnych informacji na temat zdrowego żywienia i uprawiania aktywności fizycznej.

Zamieszczane artykuły będą pomocne zarówno dla osób chorych, które znajdą porady przydatne w procesie leczenia, jak i dla osób zdrowych chcących zapobiegać chorobom.

Niezależnie od tego, czy jesteś osobą dorosłą, seniorem, nastolatkiem, rodzicem, czy kobietą w ciąży z pewnością znajdziesz na tej stronie mnóstwo ciekawych i przydatnych informacji.

Portal ncez.pl to również ważne źródło wiedzy dla dietetyków, producentów żywności, dyrektorów szkół i innych osób, którym nauka o żywieniu przydaje się w pracy.

Portal ncez.pl to nie tylko artykuły informacyjne, lecz także opracowania wyników badań wykonywanych przez ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia, poradniki, filmy instruktażowe, wywiady a nawet przepisy. Na naszej stronie znajdziesz również przydatne narzędzia tj.: kalkulator BMI, kalkulator masy ciała w ciąży oraz kalkulator wartości odżywczej produktów i potraw.

Informacje znajdujące się na portalu ncez.pl przygotowywane są przez ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia. Są one więc rzetelne i poparte dowodami naukowymi. To pierwszy portal w Polsce, który dostarcza nie tylko specjalistycznej wiedzy, ale również praktycznych porad, jak tę wiedzę wprowadzać w życie.

Jeśli zastanawiasz się nad tym, czy Twoja masa ciała jest prawidłowa, skorzystaj z kalkulatora BMI. W utrzymaniu lub osiągnięciu idealnej sylwetki pomocny będzie również kalkulator wartości odżywczej produktów i potraw.

Zapisując się do newslettera, zagwarantujesz sobie stały dostęp do ciekawych artykułów na temat żywności, żywienia i aktywności fizycznej. Za każdym razem, kiedy pojawią się nowe artykuły, uzyskasz informację na e-mail.

Jeżeli prześledziłeś już wszystkie interesujące Cię działy, a jakieś zagadnienie zainteresowało Cię szczególnie bądź nie możesz znaleźć odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie, zadaj pytanie ekspertowi przez formularz dostępny na stronie.