Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Krem z pieczonej marchwi i batata
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Krem z pieczonej marchwi i batata

Krem z pieczonej marchwi i batata



Kaloryczność 1 porcji: 65 kcal

  • Białko: 2,5 g
  • Tłuszcz: 0,6 g
  • Węglowodany: 15 g

Składniki:

  • 5 średnich marchwi
  • 1 średni batat
  • 1 mały seler
  • 2 średnie korzenie pietruszki
  • 1 mały por (biała część)
  • 1,5 l zimnej wody
  • 6 łyżeczek jogurtu naturalnego
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, sól, pieprz, bazylia, tymianek, słodka papryka, natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Warzywa umyć, obrać ze skórki i pokroić na plastry grubości około 5 mm.
2. Do garnka wrzucić 1 marchew, seler, pietruszkę, pora, liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę soli i zalać wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie (około 30 minut).
3. Pozostałe warzywa (4 marchewki i batata) ułożyć na blaszce, posypać przyprawami, przykryć folią aluminiową i piec do miękkości przez 30 minut w temperaturze 220oC (warzywa można również upiec w naczyniu żaroodpornym z przykrywką).
4. Upieczone warzywa wrzucić do gotującego się bulionu i gotować przez 10 minut.
5. Następnie garnek zdjąć z palnika i wyjąć liście laurowe i ziele angielskie.
6. Całość zblendować na gładką masę.
7. Podawać z kleksem jogurtu naturalnego i posiekaną natką pietruszki.

Autor przepisu: mgr Beata Bondyra
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje