Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Śniadaniowy omlet z twarożkiem i kaki
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Śniadaniowy omlet z twarożkiem i kaki

Śniadaniowy omlet z twarożkiem i kaki



Kaloryczność 1 porcji: 374 kcal

  • Białko: 30 g
  • Tłuszcz: 20 g
  • Węglowodany: 15 g

  Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • ½ owocu kaki
  • 2 plastry sera twarogowego chudego (70 g)
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • opcjonalnie do posypania: mielone orzechy, wiórki kokosowe, cynamon

Sposób przygotowania:

1. Rozbić dwa jajka do miseczki i roztrzepać widelcem.
2. Rozgrzać patelnię, dodać odrobinę oliwy i wlać masę jajeczną.
3. Usmażyć omlet z dwóch stron.
4. Kaki obrać i pokroić w kostkę.
5. Omlet przełożyć na talerz i dodać pokrojone kaki i ser twarogowy.
6. Całość posypać pestkami słonecznika.
7. Jako dodatek do posypania omletu można wykorzystać mielone orzechy, wiórki kokosowe lub cynamon.

Autor przepisu: mgr Małgorzata Dziekońska
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje