Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Placuszki twarogowe z owocami
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Placuszki twarogowe z owocami

Placuszki twarogowe z owocami



Kaloryczność 1 porcji (4-5 placków): 250 kcal

  • Białko: 28,8 g
  • Tłuszcz: 9,8 g
  • Węglowodany: 21,4 g

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 opakowanie twarogu półtłustego (250 g)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki razowej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka owoców leśnych np. borówek i malin
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Białka jaj ubić na sztywną pianę, natomiast w oddzielnej misce zmiksować żółtka z twarogiem.
  1. Do masy twarogowej dodać cukier wanilinowy, mąkę i proszek do pieczenia.
  1. Ubitą pianę połączyć z masą serową i owocami (łyżką, nie mikserem!).
  2. Na rozgrzaną patelnię posmarowaną pędzelkiem olejem nakładać ciasto – smażyć na złocisty kolor z obu stron

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje