Pasta z czerwonej fasoli

 

Składniki:

- 1 puszka czerwonej fasoli 400 g (240 g bez zalewy)
- ½ szklanki naturalnego soku jabłkowego (100 ml)
- 3 suszone śliwki bez pestek
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta pieprzu cayenne, oregano lub rozmaryn (zależnie od preferencji)

 

 


Sposób przygotowania:

1. Fasolę odsączyć na sitku i przepłukać wodą.
2. Razem z sokiem jabłkowym, olejem i sezamem wrzucić do blendera.
3. Przyprawić do smaku.
4. Podawać z dobrej jakości chlebem oraz ulubionymi warzywami.

Kaloryczność 1 porcji: 100 kcal
Białko: 4,25 g
Tłuszcze: 4 g
Węglowodany: 11 g
Błonnik: 3,9 g

Kaloryczność 1 porcji + kromka chleba Graham: 210 kcal
Białko: 8,4 g
Tłuszcze: 4,8 g
Węglowodany: 35,3 g
Błonnik: 7,1 g

Autor przepisu: mgr inż. Izabela Przybysz
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl