Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pasta kanapkowa z awokado i jajka
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Pasty kanapkowe 9 Pasta kanapkowa z awokado i jajka

Pasta kanapkowa z awokado i jajka



Kaloryczność 1 porcji: 333 kcal

  • Białko: 15 g
  • Tłuszcz: 16 g
  • Węglowodany: 38 g

Składniki (2 porcje):

  • 4 kromki chleba razowego
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki szczypiorku
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Awokado umyć, usunąć pestkę i wydrążyć miąższ.
  2. Dodać sok cytryny i rozdrobnić widelcem.
  3. Jajka wrzucić do wrzątku i ugotować na twardo przez około 4-5 minut. Następnie obrać i pokroić w kostkę. Dodać do awokado, doprawić czosnkiem, szczyptą soli, pieprzu i drobno posiekanym szczypiorkiem.
  4. Podawać z pieczywem i świeżymi warzywami.

Autor: Marta Świerzbin

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje