Mocno czekoladowe babeczki fasolowe

 

Składniki:

- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 dojrzały banan
- 2 jajka
- 1 ½ łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady

 


Sposób przygotowania:

1. Fasolę przepłukać pod bieżącą wodą. Razem z bananem rozdrobnić blenderem na gładką masę.
2. Dodać jajka, olej, kakao i proszek do pieczenia, całość wymieszać.
3. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki, dodać do masy i wymieszać.
4. Gotowe ciasto przekładać do foremek (na 3/4 wysokości) i piec w temperaturze 180oC (termoobieg) przez około 30 minut.

Kaloryczność 1 porcji: 82 kcal
Białko: 3,5 g
Tłuszcze: 4 g
Węglowodany: 8 g

Autor przepisu: mgr Beata Bondyra
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl