Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Czekoladowo-bananowy budyń jaglany z musem truskawkowym
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Desery 9 Czekoladowo-bananowy budyń jaglany z musem truskawkowym

Czekoladowo-bananowy budyń jaglany z musem truskawkowym



Kaloryczność 1 porcji: 320 kcal

  • Białko: 10 g
  • Tłuszcz: 5 g
  • Węglowodany: 63 g

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 1½  szklanki mleka
  • ½ szklanki wody
  • 12 daktyli
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 1 dojrzały banan
  • 200 g truskawek (świeże lub mrożone)
  • 1 kostka gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

1. Daktyle zalać wrzątkiem i odstaw na 10-15 minut, aż staną się miękkie. Kaszę wsypać na sito o małych oczkach i dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie przelać wrzątkiem, aby straciła goryczkę.
2. Następnie kaszę umieścić w garnku, zalać wodą i mlekiem i gotować do miękkości (około 5-8 minut od zagotowania).
3. W międzyczasie zblendować truskawki. Zdjąć garnek z palnika, dodać kakao i dokładnie wymieszać.
4. Dodać daktyle i banana, całość zblendować na gładką masę.
5. Budyń układać w szklance na przemian z musem truskawkowym.
6. Całość ozdobić startą czekoladą i truskawką.

Autor przepisu: mgr Beata Bondyra
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje