Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Ciastka fasolowo-czekoladowe
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Desery 9 Ciastka fasolowo-czekoladowe

Ciastka fasolowo-czekoladowe



Kaloryczność 1 porcji: 116 kcal

  • Białko: 3,6 g
  • Tłuszcz: 5 g
  • Węglowodany: 13 g

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli (bez zalewy)
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki mleka 2%
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

1. Fasolę, miód, olej i mleko zmiksować blenderem na gładką masę.
2. Dodać kakao, siemię lniane i proszek do pieczenia, całość wymieszać. Odstawić na około 10 minut.
3. W tym czasie pokroić czekoladę na drobne kawałki, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
4. Nakładać po 1 łyżce masy formując okrągły kształt ciastek (lekko spłaszczyć) i posypać czekoladą.
5. Piec w temperaturze 180oC (termoobieg) przez około 20-25 minut.

Autor przepisu: mgr Beata Bondyra
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje