Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Chlebek bananowy
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Desery 9 Chlebek bananowy

Chlebek bananowy



Kaloryczność 1 porcji (2 kromki): 307 kcal

  • Białko: 10,5 g
  • Tłuszcz: 12 g
  • Węglowodany: 39 g

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki kremu orzechowego
  • 2 średnie banany
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki nasion lnu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nagrzać do 180oC.
2. Wąską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i zmiksować, aż utworzy się sztywna piana.
4. W oddzielnym naczyniu ubić żółtka. Dodać krem orzechowy, miód i zmiksować.
5. Banany obrać i rozdrobić na mus, następnie dodać je do masy miodowo-orzechowej.
6. Do tak powstałej masy wsypać proszek do pieczenia, sodę, mąkę, nasiona i zmiksować na wolnych obrotach.
7. Na koniec dodawać stopniowo pianę z białek, delikatnie mieszając za pomocą łyżki.
8. Całość przełożyć do blaszki, wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 65 minut (należy sprawdzać stopień wypieczenia chlebka patyczkiem). Odstawić do ostygnięcia.

Autor przepisu: mgr Aleksandra Kwiatkowska-Kosterna
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje