Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zielone naleśniki z farszem warzywnym z kurczakiem i sosem chrzanowym
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Dania główne 9 Zielone naleśniki z farszem warzywnym z kurczakiem i sosem chrzanowym

Zielone naleśniki z farszem warzywnym z kurczakiem i sosem chrzanowym



Kaloryczność 1 porcji: 200 kcal

  • Białko: 12 g
  • Tłuszcz: 8 g
  • Węglowodany: 23 g

Składniki:

Farsz:

  • 2 średnie marchewki
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 mała młoda cukinia
  • 150 g pieczarek
  • 1 papryka
  • 1 średnia cebula
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: papryka słodka, czosnek, sól, pieprz, zioła prowansalskie

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 kopiasta szklanka mąki
  • ¾ szklanki mleka
  • 3 jaja
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • ½ szklanki wody
  • 225 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Sos chrzanowy:

  • ½ dużego kubka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu ze słoika
  • szczypta soli, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Farsz: warzywa dokładnie umyć. Marchew, pietruszkę i selera obrać ze skórki, następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cukinię i pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę.
2. Cebulę zeszklić na dużej paleni z 1 łyżką oleju rzepakowego. Następnie dodać pozostałe warzywa i dusić pod przykrywką ok. 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i pozostawić na palniku, aż do odparowania płynu (w przypadku bardzo dużej jego ilości można odebrać go łyżką i wykorzystać np. do zupy lub sosu).
3. Mięso z piersi kurczaka pokroić w małą kostkę i wymieszać z 1 łyżką oleju oraz papryką słodką i czosnkiem, następnie smażyć na rozgrzanej patelni. Mięso dodać do warzyw, całość doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, następnie wymieszać.
4. Ciasto naleśnikowe: mąkę przesiać, dodać mleko, jajka, olej, wodę, rozmrożony szpinak i czosnek. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na rozgrzanej patelni smażyć bez tłuszczu cienkie naleśniki. Przekładać farszem i zwijać tak, jak krokiety.
5. Sos chrzanowy: wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe naleśniki podawać z sosem chrzanowym.

Autor przepisu: mgr Beata Bondyra
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje