Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Spaghetti z zieloną soczewicą
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Dania główne 9 Spaghetti z zieloną soczewicą

Spaghetti z zieloną soczewicą



Kaloryczność 1 porcji: 464 kcal

  • Białko: 21 g
  • Tłuszcz: 14 g
  • Węglowodany: 64 g

Składniki (2 porcje):

  • 100 g suchego makaronu pełnoziarnistego spaghetti
  • 100 suchej zielonej soczewicy
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwek bez pestek
  • kila świeżych liści bazylii
  • mieszanka ziół prowansalskich i toskańskich
  • szczypta soli, pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę wrzucić do wrzątku i gotować na małym ogniu do miękkości.
  2. W drugim garnku ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Cebulę i czosnek obrać z łupiny i drobno pokroić.
  4. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Następnie dodać przecier oraz ugotowaną i odcedzoną soczewicę.
  5. Całość wymieszać doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieszanką ziół prowansalskich i toskańskich.
  6. Sos podawać z makaronem. Na wierzch ułożyć kilka oliwek i świeże listki bazylii.

Autor: Marta Świerzbia

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje