Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Halibut z pesto pietruszkowym i sałatką pomidorową
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Dania główne 9 Halibut z pesto pietruszkowym i sałatką pomidorową

Halibut z pesto pietruszkowym i sałatką pomidorową



Kaloryczność 1 porcji: 606 kcal

  • Białko: 28,8 g
  • Tłuszcz: 37,3 g
  • Węglowodany: 42,4 g
  • Błonnik: 6 g

Składniki:

  • 3 czubate łyżki kaszy jaglanej na sucho (40 g)
  • 120 g świeżego halibuta
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • duża garść surowego szpinaku
  • 1/3 średniej papryki
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 2 plastry cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: świeża bazylia, tymianek

Sposób przygotowania:

1. Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Halibuta oczyścić i osuszyć.
3. Pietruszkę i bazylię zmiksować z dodatkiem oliwy i nasion słonecznika.
4. Rybę polać przygotowanym wcześniej pesto, na wierzch dodać dwa plasterki cytryny i zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia. Piec w piekarniku w temperaturze 180oC przez ok. 20-25 minut.
5. Warzywa: pomidorki koktajlowe, liście szpinaku i paprykę umyć i oczyścić. Pokroić wedle uznania i połączyć z odrobiną oliwy z oliwek i tymiankiem.
6. Gotową rybę podawać z sałatką pomidorową i kaszą jaglaną.

Autor przepisu: mgr Małgorzata Dziekońska
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje