Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Burgery z fasoli
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Dania główne 9 Burgery z fasoli

Burgery z fasoli



Kaloryczność 1 porcji: 181 kcal

  • Białko: 8 g
  • Tłuszcz: 7 g
  • Węglowodany: 23 g

Składniki (4 porcje):  

  • 100 g suchej białej fasoli
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli, pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę namoczyć dzień wcześniej przez minimum 12 godzin. Namoczoną fasolę ugotować do miękkości w zmienionej wodzie. Ugotowaną fasolę ostudzić i rozdrobnić blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Do fasoli dodać jajko, 2 łyki bułki tartej, sól. pieprz, czosnek i posiekaną natką pietruszki. Całość wymieszać.
  3. Z powstałej masy uformować 4 mniejsze burgery. Obtoczyć je w bułce tartej (2 łyżki) i usmażyć na rozgrzanym oleju.
  4. Podawać z dodatkiem świeżych warzyw, sosem jogurtowym i pełnoziarnistym pieczywem lub kaszą gruboziarnistą.

Autor: Marta Świerzbin

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje