Nasi eksperci Powrót

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Kierownik Zakładu Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych w Instytucie Żywności i Żywienia.
Absolwentka Wydziału Lekarskiego Akademii Medycznej w Warszawie. Wieloletni (od 1977 r.) pracownik naukowy Instytutu Żywności i Żywienia oraz Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Głównym obszarem jej działalności badawczej i publikacyjnej jest lipidologia, profilaktyka kardiologiczna, żywienie człowieka i dietetyka. Autorka licznych publikacji naukowych. Członek towarzystw naukowych i redakcji czasopism naukowych.
Artykuły autorstwa eksperta:

Nadmierne spożycie soli, cukru i tłuszczu zagraża zdrowiu
prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Nieprawidłowe żywienie polegające na nadmiernym spożyciu kalorii i/lub nieprawidłowym składzie diety zwiększa ryzyko przewlekłych chorób niezakaźnych, w tym głównie otyłości, chorób układu krążenia, cukrzycy i nowotworów....

Wino czerwone – wpływ na zdrowie
prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Wino jest popularnym napojem alkoholowym spożywanym od setek lat. Spożywanie czerwonego wina wiąże się z korzystnym wpływem na zdrowie, w tym mniejszym ryzykiem choroby wieńcowej, co zostało wykazane w badaniach epidemiologicznych. ...

Czy warto obniżać poziom cholesterolu?
prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Ostatnio w mediach ukazują się doniesienia dotyczące wątpliwego znaczenia wysokiego stężenia cholesterolu w surowicy dla naszego zdrowia. Pojawiają się również informacje o szkodliwości stosowania leków obniżających ...

Czy jajka podwyższają poziom cholesterolu we krwi?
prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Naukowcy z uniwersytetu medycznego w Chicago opublikowali w prestiżowym czasopiśmie JAMA wyniki badań, z których wynika, że istnieje związek pomiędzy spożywaniem jajek, a zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia. Autorzy ...

Fakty i Mity: Czerwone mięso jest niezdrowe i rakotwórcze
FAKTY I MITY: Czerwone mięso jest niezdrowe i rakotwórcze, trzeba je wykluczyć z diety, prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek.

Tłuszcze i węglowodany: czy będą zmiany w zaleceniach dietetycznych?
prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Ostatnio dyskutowana jest rola tłuszczów i węglowodanów w profilaktyce przewlekłych chorób niezakaźnych, a zwłaszcza chorób układu krążenia. Czy wytyczne dotyczące zaleceń dietetycznych mogą ulec zmianie po opublikowaniu ...

Orzechy zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia
prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Orzechy są bogatym źródłem wielu niezbędnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Badania, o których pisze nasz ekspert, prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek z Instytutu Żywności i Żywienia, wykazują, że ...

Znaczenie ryb w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych
prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Dietetycy zalecają, by jeść ryby, m.in. dlatego, że zawierają one kwasy tłuszczowe omega 3. O roli kwasów omega 3 w profilaktyce chorób sercowo naczyniowych pisze nasz ekspert, prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek z ...

Zdrowy styl życia zmniejsza ryzyko zgonów wieńcowych
prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Choroby sercowo-naczyniowe, a zwłaszcza choroba wieńcowa, konsekwencją której jest zawał serca, są głównym problemem zdrowotnym na świecie, w tym również w Polsce. Nasz ekspert, prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek ...

Jaka ilość cukru jest bezpieczna dla zdrowia?
prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Zagrożeniem dla naszego zdrowia może być nadmierne spożycie cukrów prostych dodanych. Do rozwoju jakich chorób może się przyczyniać? Jakiej ilości cukru nie powinniśmy przekraczać w naszej codziennej diecie? – pisze nasz ...

Czy mięso czerwone jest zdrowe?
prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Mięso dostarcza ważnych składników odżywczych, ale zawiera również substancje niezdrowe. Nadmierne spożycie mięsa czerwonego zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób. Ile mięsa jeść i jakie wybierać – pisze nasz ...

Czy mięso czerwone jest zdrowe?
prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Mięso dostarcza ważnych składników odżywczych, ale zawiera również substancje niezdrowe. Nadmierne spożycie mięsa czerwonego zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób. Ile mięsa jeść i jakie wybierać – pisze nasz ...

Olej kokosowy - szkodzi czy pomaga?
prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Oleje tropikalne, czyli olej palmowy i kokosowy mają konsystencję stałą i są dość tanie, dlatego chętnie są wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym i spożywczym. Czy jednak są bezpieczne dla zdrowia? Ostatnio zwłaszcza olej ...

Jak rozpoznać nadwagę?
prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Dwa proste sposoby pozwolą Ci sprawdzić, czy masz nadwagę/otyłość. Pierwszy to obliczenie wskaźnika masy ciała (ang. Body Mass Index, BMI), który pozwoli określić Twój stan odżywienia. Drugim sposobem jest ...