Nasi eksperci Powrót

prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska
Ekspertka w dziedzinie biologii człowieka i antropologii żywieniowej.
Realizator kilku programów naukowych: Komisji Europejskiej, NIH USA. Staż naukowy odbywała w Cornell University w USA. Autorka i współautorka około 150 prac oryginalnych i wielu poglądowychnaukowych.
Obszar jej badań naukowych obejmuje: ocenę sposobu żywienia, stanu odżywienia i stanu rozwoju fizycznego; epidemiologię zaburzeń odżywiania; zależności pomiędzy żywieniem i aktywnością fizyczną a rozwojem fizycznym i stanem zdrowia dzieci, młodzieży oraz osób w starszym wieku; czynniki ryzyka rozwoju osteoporozy, niedożywienia i nadmiernej masy ciała; oraz rolę wapnia i witaminy D.
Zajmuje się także edukacją zdrowotną i promocją zdrowia.
Artykuły autorstwa eksperta:

Co oznacza „dobry stan odżywienia”?
prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska
dr inż. Bożena Wajszczyk
Stan odżywienia, to końcowy efekt wszystkiego co spożywamy i w jaki sposób nasz organizm wykorzystuje około 70 składników odżywczych, zawartych w produktach spożywczych. Oprócz energii, składników mineralnych i witamin, ...

Normy żywienia 2020
prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz
dr n. roln. Ewa Rychlik
dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. NIZP-PZH
prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska
Eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny znowelizowali normy żywienia dla populacji Polski. Prace związane z nowelizacją norm realizowane były w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata ...

Normy żywienia człowieka – podstawą zaleceń zdrowej diety
prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska
dr inż. Bożena Wajszczyk
Najważniejszym celem stosowania norm żywienia jest optymalizacja wartości odżywczej diety u każdego człowieka. Optymalna wartość odżywcza oznacza, że żywimy się bezpiecznie dla zdrowia zgodnie z wiekiem, stanem ...

Mleko pasteryzowane czy UHT?
prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska
Bogata wartość odżywcza mleka sprawia, że jest ono również dobrą pożywką dla niepożądanych mikroorganizmów. Wprawdzie w gruczołach mlecznych krów, kóz czy innych ssaków mleko jest jałowe, lecz w trakcie udoju lub ...

Przewodnik smakosza: Ryby
Przewodnik smakosza - jak wybrać dobry produkt?: Ryby - prof. dr hab. med. Jadwiga Charzewska

Dlaczego osoby starsze powinny spożywać mleko i fermentowane napoje mleczne?
prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska
Zgodnie z zaleceniami zdrowego żywienia osobom starszym rekomendujemy zwiększenie spożycia mleka do co najmniej trzech dużych szklanek codziennie. Można też zastąpić je fermentowanymi produktami mlecznymi. Mleko dostarcza ...

Witamina D i witamina K – konieczne połączenie?
prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska
Nie tak dawno, bo pod koniec XX wieku, wydawało się, że już wszystko wiemy o roli witamin w zapewnieniu pełni zdrowia człowiekowi. Nieoczekiwanie od początku XXI wieku pojawia się ogromna liczba publikacji donoszących o nowych ...

Białko w diecie seniorów - dlaczego jest tak ważne?
prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska
Zdrowemu i dłuższemu życiu osób w starszym wieku sprzyja prawidłowe żywienie. Prawidłowe, to znaczy prozdrowotne i zbilansowane, czyli zgodne z najnowszymi osiągnięciami nauki, uwzględnianymi w normach. Ważną informacją dla ...

Aktywność fizyczna – znaczenie dla zdrowia i leczenia chorób
Wywiad z prof. dr hab. Jadwigą Charzewską
Brak codziennej i odpowiedniej aktywności fizycznej bezpośrednio przekłada się na stan zdrowia i jakość życia człowieka. Powoduje wymierne koszty ekonomiczne. Oszacowano, że tylko w krajach Unii Europejskiej koszty bezruchu ...

Wpływ aktywności fizycznej na masę ciała
prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska
Konsekwencją małej aktywności fizycznej i niewłaściwej diety jest narastanie częstości występowania nadwagi i otyłości już we wczesnym okresie życia. Jak wynika z raportu Międzynarodowej Organizacji Zwalczania Nadwagi i ...

Mleko i przetwory mleczne w naszej diecie – fakty i mity
Wywiad z prof. dr hab. Jadwigą Charzewską
Mleko to pierwszy pokarm nowo narodzonych potomków wszystkich ssaków. Wysoka wartość odżywcza mleka matki, niemal natychmiast po urodzeniu, umożliwia młodym ssakom samodzielność, w tym ucieczkę przed wrogiem (np. antylopom, ...

Osteoporoza − jak się żywić i żyć, żeby nie zachorować?
Wywiad z prof. dr hab. Jadwigą Charzewską
Osteoporoza to choroba, która objawia się osteoporotycznymi złamaniami kości i poprzez konsekwencje zdrowotne złamań, ma ona swój udział w nasileniu niepełnosprawności i skracaniu długości życia.

Jak aktywność fizyczna wpływa na zdrowie Twojego dziecka
dr Renata Czarniecka
prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska
Systematyczna aktywność ruchowa jest jednym z ważniejszych czynników pozwalającym zadbać o zdrowie. Rodzina pełni ogromną rolę w nauczeniu dzieci, jak być i pozostać aktywnym. Oznacza to, że osoby, które już w dzieciństwie ...