Nasi eksperci Powrót

mgr Izabela Ziółkowska
Jako pracownik Zakładu Żywności i Suplementów Diety w Instytucie Żywności i Żywienia, bierze udział w opiniowaniu środków spożywczych wprowadzanych po raz pierwszy do obrotu w Polsce, w tym suplementów diety, żywności dla szczególnie wrażliwych grup ludności – FSG (dawniej żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego) oraz nowej żywności, w zakresie bezpieczeństwa tych środków, ich kwalifikacji, jak również poprawności znakowania, z uwzględnieniem oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, w świetle obowiązujących przepisów prawnych.
Bierze również udział w konsultacjach na poziomie Unii Europejskiej w zakresie dopuszczania do obrotu nowej żywności, a także tworzenia aktów prawnych dotyczących żywności.
Artykuły autorstwa eksperta:

Systemy znakowania wartością odżywczą na przodzie opakowania.
dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. NIZP-PZH
dr inż. Beata Przygoda
mgr Izabela Ziółkowska
Sposób odżywania jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na zdrowie człowieka. Dla utrzymania zdrowia ważna jest zarówno, jakość, jak i ilość spożywanej żywności, a także jej wartość odżywcza. Informacje o ...

Produkty wspomagające odchudzanie
mgr Izabela Ziółkowska
Nadmierna masa ciała, zarówno w postaci nadwagi, jak i otyłości to dziś dla wielu osób poważny problem, któremu mogą towarzyszyć niekorzystne skutki zdrowotne, czasem nawet zagrażające życiu. Dlatego ważne jest, aby ...

Produkty dla dzieci na bazie mleka w świetle bieżących przepisów
mgr Izabela Ziółkowska
Od 2016 r. obowiązują nowe przepisy dotyczące żywności dla szczególnie wrażliwych grup ludności, w tym małych dzieci. W trakcie prac nad obecnymi przepisami Komisja Europejska uznała, że nie ma potrzeby tworzyć szczegółowych ...

Żywność dla sportowców w świetle bieżących przepisów
mgr Izabela Ziółkowska
Regularna aktywność fizyczna jest jednym z najważniejszych czynników zapobiegających wielu chorobom, dlatego powinna stać się stałym elementem zdrowego stylu życia. Dla niektórych osób aktywność fizyczna jest życiową pasją, ...

Środek spożywczy zastępujący posiłek, do kontroli masy ciała – zmiany w rozporządzeniu (UE) nr 432/2012
mgr Izabela Ziółkowska
mgr Aneta Głowala
dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. NIZP-PZH
Zmieniły się przepisy dotyczące środków spożywczych zastępujących posiłek, do kontroli masy ciała.

Żywność dla szczególnych grup ludności – nowe przepisy w Unii Europejskiej cz. 3
mgr Izabela Ziółkowska
dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. NIZP-PZH
Żywność opracowana w celu zaspokajania potrzeb żywieniowych niemowląt.

Żywność dla szczególnych grup ludności – nowe przepisy w Unii Europejskiej cz. 2
mgr Izabela Ziółkowska
dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. NIZP-PZH
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.

Żywność dla szczególnych grup ludności – nowe przepisy w Unii Europejskiej cz. 1
mgr Izabela Ziółkowska
dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. NIZP-PZH
Zniesienie pojęcia „środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego” oraz zastąpienie dyrektywy 2009/39/WE rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013.