Nasi eksperci Powrót

mgr inż. Paula Nagel
Absolwentka Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej oraz Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Swoją wiedzę z zakresu dietetyki poszerzyła również dzięki ukończeniu studiów podyplomowych na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.
Doświadczenie i umiejętność pracy z pacjentem zdobyła w Mazowieckim Szpitalu Bródnowskim, pracując jako dietetyk kliniczny na Oddziale Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych oraz w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie Obecnie swoje umiejętności rozwija w Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej NIZP-PZH jako dietetyk- praktyk udzielający porad żywieniowych w Centrum Dietetycznym Online. Skutecznie pomaga pacjentom zdrowo schudnąć i odżywiać się prawidłowo w wybranych jednostkach chorobowych.
Autorka wielu publikacji popularnonaukowych oraz aktywny uczestnik Konferencji z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego. Gość specjalny w programach telewizyjnych i radiowych oraz ekspert z dziedziny dietetyki w prasie (m.in Newsweek, Rzeczpospolita, Gazeta Wyborcza, Twój Styl, Moda na Zdrowie). Jej zainteresowania obejmują: dietoterapię i dietoprofilaktykę nowotworów, żywienie osób w wieku starszym oraz zagadnienia dotyczące nadwagi, otyłości, dyslipidemii i cukrzycy typu 2. Poza godzinami pracy prowadzi aktywny tryb życia uczęszczając na zajęcia fitness i chętnie czyta książki z zakresu kryminologii i medycyny sądowej.
Artykuły autorstwa eksperta:

Czy dieta roślinna chroni przed otyłością?

Przewodnik smakosza: Dania gotowe

Peganizm - modna dieta na 2019?

Fakty i Mity: Orzechy są zdrowe, dlatego można jej jeść bez ograniczeń

Czy warto pić napoje roślinne?

Dieta lekkostrawna

Orzechy – lek na otyłość?

Czy cytrusy to główne źródło witaminy C?

Dietoprofilaktyka polipów jelita grubego

Oleje roślinne w diecie pacjenta z chorobą nowotworową

Lody - zdrowsze od słodyczy?

Dieta dla chorych na wrzodziejące zapalenie jelita grubego w okresie remisji

Przed wakacjami – co warto wiedzieć? cz. II

Czy nadmierne spożycie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2?

Nadzwyczajna moc orkiszu

Dieta dla zestresowanych

26.01.2018, Wyborcza.pl: Co jeść, żeby nie mieć objawów demencji i choroby Alzheimera

Aktywność fizyczna - najskuteczniejsze lekarstwo

Dieta przeciwgrzybicza – czy faktycznie istnieje?

Lody, gofry i smażona ryba z frytkami – wakacyjne pułapki żywieniowe

Odżywianie pomoże w rzuceniu palenia - dieta byłego palacza i aktywność fizyczna

Odżywianie pomoże w rzuceniu palenia - dlaczego warto pozbyć się nałogu

Mity związane z procesem starzenia

Podejście do życia na „Złote Lata”

Czynniki warunkujące proces starzenia

Proces starzenia się a zmiany zachodzące w organizmie

Nieważne ile masz lat, ważne jest, czego potrzebujesz!

Witaminy i składniki mineralne

Węglowodany - podstawowe źródło energii osób starszych

Tłuszcze, a żywienie osób starszych

Błonnik pokarmowy - niedoceniane lekarstwo w procesie starzenia się

Białko w diecie seniorów - jak zwiększyć jego ilość w codziennym jadłospisie

Płyny

Praktyczne wskazówki w codziennych zakupach

Skład diety

Produkty spożywcze w żywieniu seniorów - dlaczego jakość i ilość jest tak ważna?

Posiłki
