Nasi eksperci Powrót

mgr inż. Iwona Sajór
Kierownik Pracowni Prewencji i Leczenia Żywieniowego Nowotworów w Instytucie Żywności i Żywienia, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki i Stowarzyszenia Polska Unia Onkologii.
Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Doktorantka na Wydziale Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (praca doktorska: „Zmiany przedrakowe jelita grubego a masa ciała”).
Wykładowca i opiekun praktyk studentów Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz w kształceniu podyplomowym. Dietetyk w Ogólnopolskim Centrum Dietetyki IŻŻ. Autorka i współautorka wielu publikacji krajowych i zagranicznych z zakresu profilaktyki pierwotnej i wtórnej chorób żywieniowozależnych.
Współpracuje z wieloma organizacjami zajmującymi się pomocą i edukacją pacjentów chorych na nowotwory i ich bliskich, m.in. Fundacją „Tam i z powrotem”, Fundacją Onkologiczną Osób Młodych „Alivia”; Stowarzyszeniem Pomocy Chorym Dzieciom „LIVER” i portalem onkologicznym ZwrotnikRaka.pl.
Artykuły autorstwa eksperta:

Przewodnik smakosza: Mięso, wędliny i inne przetwory mięsne

Unikaj owoców, bo mają cukier

19.09.2018, Pytanie na śniadanie: Nadmiar kilogramów niszczy szare komórki

31.08.2018, TVP3 Kraków, Gość dnia: Iwona Sajór

Czy owoce można jeść wieczorem?

Czy można zastąpić kawę?

Dietoprofilaktyka polipów jelita grubego

Czy wędliny są zdrowe?

Oleje roślinne w diecie pacjenta z chorobą nowotworową

Interakcje pomiędzy żywnością a lekami

Dieta dla chorych na wrzodziejące zapalenie jelita grubego w okresie remisji

19.04.2018, TVP, Pytanie na śniadanie: Raport NIK o posiłkach w szpitalach

1.03.2018, TVP, Pytanie na śniadanie: Dieta wegańska a leczenie nowotworów

Aflatoksyny w żywności a rak wątroby

Spożycie mięsa a ryzyko nowotworów

Dieta ketogenna w nowotworach

Dieta antyrakowa – ochronny wpływ żywności pochodzenia roślinnego

Warzywa kapustne i sulforafan przeciwko rakowi

Ważne składniki diety w chorobie Parkinsona

Zalecenia żywieniowe i aktywność fizyczna w chorobie Parkinsona

Biegunka – zalecenia i przeciwwskazania dietetyczne
