Nasi eksperci Powrót

mgr inż. Ewa Matczuk
Starszy specjalista w Samodzielnej Pracowni Wartości Odżywczej Żywności
Absolwentka Politechniki Warszawskiej – technologia chemiczna oraz Wyższej Szkoły Zarządzania i Prawa im. H. Chodkowskiej – zarządzanie jakością w sektorze spożywczym (studia podyplomowe).
Kompetencje Pełnomocnika ds. systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności (ISO 22000, HACCP, IFS, BRC) potwierdzone oraz utrzymywane przez akredytowaną jednostkę certyfikującą, a także audytora wewnętrznego systemu zarządzania jakością ISO 9001. Pracownik i jednocześnie audytor wewnętrzny w akredytowanym laboratorium Instytutu Żywności i Żywienia - system ISO 17025 (wymagania dot. laboratoriów).
Szkolenie Komisji Europejskiej w zakresie oceny ryzyka składników odżywczych oraz metod szacowania narażenia konsumentów w odniesieniu do potencjalnie szkodliwych substancji w żywności.
Posiada wiedzę i przeszkolenie w zakresie technik: chromatografii gazowej, cieczowej, immunoenzymatycznych, spektrofotometrycznych czy elektroforezy.
Autorka i współautorka publikacji naukowych. Uczestniczyła zarówno w polskich, jak i europejskich projektach badawczych. Współuczestniczyła w tworzeniu zakładki konsument na portalu NCEŻ. Obszar zainteresowań dotyczy systemów jakości w tym HACCP, roli witamin w fizjologii człowieka, nanomateriałów wykorzystywanych w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym, chorób neurodegeneracyjnych oraz prawa żywnościowego.
Artykuły autorstwa eksperta:

Nadchodzące zmiany dotyczące znakowania produktów ekologicznych

Bezpieczeństwo żywności zależy również od Ciebie

GMO - z czym to się je?

Sok a owoc – porównanie na przykładzie soku pomarańczowego

Jogurt naturalny czy „typu greckiego”?

8 powodów, dla których warto czytać etykiety

Dowiesz się, czy produkt zawiera substancje uczulające (alergeny)

Ile i jakie rodzaje tłuszczu zawiera produkt

Ile poszczególnych składników powinniśmy jeść dla zachowania zdrowia (RWS)

Ile węglowodanów (w tym cukrów) zawiera produkt

Jak sprawdzić, do kiedy możemy bezpiecznie spożyć produkt

Jak sprawdzić, ile soli zawiera produkt

Jak sprawdzić, z czego składa się produkt

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Witaminy rozpuszczalne w wodzie
