Nasi eksperci Powrót

Jasińska-Melon

mgr inż. Edyta Jasińska-Melon

Absolwentka Międzywydziałowego Studium Biotechnologii SGGW (specjalizacja biotechnologia w przemyśle spożywczym); absolwentka Podyplomowych Studiów Poradnictwa Dietetycznego IŻŻ; pracownik Laboratorium Akredytowanego IŻŻ; audytor wewnętrzny systemów GMP/GHP oraz HCCP wg. ISO 22000:2005; współrealizator różnych projektów i programów dotyczących zwalczania nadwagi i otyłości w Polsce (POL-HEALTH); współrealizator wielu szkoleń z zakresu metod analizy instrumentalnej, w szczególności chromatografii gazowej sprzężonej ze spektrometrią mas (GC-MS); autor i współautor publikacji naukowych; wieloletnie doświadczenie z zakresu bezpieczeństwa żywności, szczególnie na tle zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w produktach spożywczych; obszar badań naukowych: analiza chromatograficzna; izomery trans kwasów tłuszczowych (TFA); bezpieczeństwo i jakość zdrowotna żywności; wpływ czynników ryzyka na rozwój chorób cywilizacyjnych.

Artykuły autorstwa eksperta:

Co nowego w e-Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności?

Co nowego w e-Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności?

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ mgr inż. Edyta Jasińska-Melon
Elektroniczna Baza danych dotyczących izomerów trans w środkach spożywczych (e-Baza) została utworzona w 2017r. w ramach zadania 3.1.7. pn. „Badanie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności w 2017 r. i ...
Izomery trans kwasów tłuszczowych – stan aktualny

Izomery trans kwasów tłuszczowych – stan aktualny

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ mgr inż. Edyta Jasińska-Melon
Izomery trans kwasów tłuszczowych (ang. trans fatty acids, TFA, tłuszcze trans), z punktu widzenia budowy chemicznej, oznaczają kwasy tłuszczowe z co najmniej jednym niesprzężonym (tj. przerwanym co najmniej jedną grupą ...
Mity na temat izomerów trans kwasów tłuszczowych

Mity na temat izomerów trans kwasów tłuszczowych

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ mgr inż. Edyta Jasińska-Melon
Czy margaryny miękkie zawierają izomery trans?

Czy margaryny miękkie zawierają izomery trans?

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ mgr inż. Edyta Jasińska-Melon
Zgodnie z aktualnymi zaleceniami w profilaktyce chorób żywieniowo zależnych, w tym przede wszystkim chorób sercowo-naczyniowych, tłuszcze zwierzęce powinny być zastępowane olejami roślinnymi z wyjątkiem olejów tropikalnych ...
Przeciwnowotworowe działanie kwasów tłuszczowych

Przeciwnowotworowe działanie kwasów tłuszczowych

mgr inż. Edyta Jasińska-Melon
Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a szczególnie omega 3 i omega 6 spełniają bardzo ważne role w naszym organizmie. Wyniki wielu badań naukowych wskazują również na ich potencjalne działanie przeciwnowotworowe.
Izomery trans a choroby alergiczne

Izomery trans a choroby alergiczne

mgr inż. Edyta Jasińska-Melon
Wysokie pobranie izomerów trans kwasów tłuszczowych (ang. trans fatty acids, TFA) z dietą może prowadzić do wzrostu ryzyka rozwoju chorób alergicznych, w tym astmy, atopowego zapalenia skóry oraz alergicznego nieżytu nosa. Z tego ...
Korzystna zmiana: mniej szkodliwych izomerów trans w ciastach

Korzystna zmiana: mniej szkodliwych izomerów trans w ciastach

mgr inż. Edyta Jasińska-Melon
Niedawno opublikowane wyniki badań Instytutu Żywności i Żywienia wskazują na korzystną zmianę w zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w produktach cukierniczych.